Meksika'nın Michoacán eyaletinde bulunan, 1100 yıllık antik bir taş piramit, 29 Temmuz gecesi şiddetli yağışların etkisiyle çöktü. Bir zamanlar Michoacán Krallığı uygarlığının en iyi korunmuş anıtlarından biri olan yapı, artık bir moloz yığınına dönüştü.
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) yetkilileri, aşırı sıcaklıklar nedeniyle oluşan çatlaklardan sızan suyun, yapının içten çökmesine yol açtığını belirtti.
BİN 100 YILLIK PİRAMİD
Yerli Nahuatl konuşan gruplar tarafından 1100 yıl önce kurulan ve sonrasında Azteklerin bile fethedemediği P’urhépecha halkının merkezi haline gelen Ihuatzio'daki bu piramidin, kültürel mirasın yaşayan bir simgesi olduğunu belirten yetkililer, bölgedeki diğer yapıların şimdilik zarar görmese de, benzer risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
''KÖTÜ ALAMET'' OLAARAK GÖRÜLDÜ
P’urhépecha halkının yaşayan üyelerinden Tariakuiri Alvarez, piramidin yıkılmasını atalarının ''kötü bir alamet'' olarak yorumlayacağını söyledi.
Alvarez, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ''Atalarımız, böyle olayları tanrıların hoşnutsuzluk işareti olarak kabul ederdi'' dedi.
KÜRESEL TEHLİKE
İklim değişikliğinin miras alanlarını yuttuğunu ifade eden uzmanlar, şöyle dedi:
''Sadece Meksika değil... Okyanusya’da mağara resimleri hızla bozuluyor, Avrupa’da tarihi yapılar aşırı yağış tehdidi altında. Utah’taki ünlü 'Çift Kemer' bile kısa süre önce erozyon ve değişen su seviyeleri nedeniyle çöktü.
Artık yalnızca doğa değil, insanlığın geçmişine ait anılar da tehlikede.
Kendi ellerimizle değiştirdiğimiz iklimin, binlerce yıllık eserleri bir bir yok etmesi, geleceğe kalan en büyük kayıp olacak.''