Meral Özdemir

Eski Mısır'ın gizemleri arasında yer alan piramitlerin inşası, yeni bir araştırmayla aydınlanıyor.

Bilim insanlarınca yapılan araştırmada, Nil Nehri'nin artık var olmayan bir kolunun, malzemelerin Giza'daki ünlü piramitler de dahil olmak üzere 31 piramidin inşaat alanlarına taşınmasında kritik bir rol oynadığı ortaya çıktı.

NİLİN KAYIP KOLU 'AHRAMAT'

North Carolina Wilmington Üniversitesi'nde Uzay ve Drone Profesörü Eman Ghoneim liderliğindeki araştırma ekibi, ''Ahramat'' adını verdikleri Nil'in bu kayıp kolunun yaklaşık 64 kilometre uzunluğunda olduğunu ve piramitlerin bulunduğu yerlere çok yakın geçtiğini tespit etti. 

Bu kolun, eski Mısırlıların inşaat malzemelerini taşımalarını kolaylaştırdığı kaydedildi.

Ghoneim, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, ''Eski ve Orta Krallıklara tarihlenen piramitlerin birçoğunun, dallara giden ve nehir limanları görevi görmüş olabilecek vadi tapınaklarıyla sonlanan geçitleri var'' dedi.

Bu kayıp kolun kalıntılarını bulmak ve haritalamak için radar uydu görüntüleri, derin toprak karotları ve jeofizik testler kullanıldığını kaydeden ekip, araştırmanın, Communications Earth & Environment Dergisinde 16 Mayıs Perşembe günü yayınlandığını kaydetti.

''ZAMANLA KURUDU VE ÇÖLÜN ALTINDA KALDI''

Pi̇rami̇d Haberi̇ç Ni̇li̇

Araştırmacılar, Nil'in kayıp kolunun zaman içinde doğuya kaydığı ve Eski Krallık döneminde (M.Ö 2649-2150) daha batıda konumlandığı, Orta Krallık döneminde (M.Ö 2030-1640) ise doğuya kaydığının tespit ediliğini ifade ederek, ''zamanla bu kol kurudu ve günümüzde tarım arazileri ile çölün altında kaldı'' dcedi.

Bergen Üniversitesi'nde doğa tarihi doçenti olan Hader Sheisha, bu bulguların Nil'in hidrolojik ağının piramitlerin inşası için vazgeçilmez olduğunu açıkça gösterdiğini belirterek, 2022'deki bir çalışmada, Nil'in bir kolunun Giza'daki Büyük Piramit'e yaklaşarak malzemelerin taşınmasını kolaylaştırdığının keşfedildiğini söyledi.

Eski Mısır Antikaları Bakanı Zahi Hawass da bulguların şaşırtıcı olmadığını söyledi. 

Merer adındaki bir adamın seyir defterini içeren eski bir papirüs, Büyük Piramit inşa edilirken işçilerin yakındaki bir liman yoluyla malzeme getirdiğini belirtiyor. Giza'da yapılan kazılarda da bir limana dair kanıtlar bulunmuştu.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Nick Marriner de, araştırmanın Nil taşkın yataklarının eski Mısır'da nasıl değiştiğini ve piramitlerin inşası sırasında nasıl kullanıldığının anlaşılmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Ekip, yeni bulguların, Nil'in kayıp kolunun piramitlerin inşasında nasıl hayati bir rol oynadığını ve eski Mısırlıların nehir sistemlerini nasıl ustaca kullandığını ortaya koyduğunu söyledi.

Mars'tan çarpıcı yeni uydu fotoğrafları Mars'tan çarpıcı yeni uydu fotoğrafları

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR