Arkeologlar, İspanya'nın doğusundaki Cova de les Dones adlı mağarayı keşfederken, kaya oluşumları arasında sıkışmış antik Roma yazıtları ve 1900 yıllık bir sikke buldu. Bu keşfin bölgedeki Roma işgali ve ritüel aktivitelerine dair önemli kanıtlar sunduğu bildirildi.

MAĞARADAKİ GİZEMLİ KEŞİF

Roma Tapınağı ve sikkeleri bulundu

Araştırmacılar, kısmen sular altında kalmış mağaranın derinliklerinde, tavandaki bir çatlak ile sarkıt arasında sıkışmış paslı bir madeni para bulduklarını ifade ederek, ''Yapılan analizler, madeni paranın MS 41 ila 54 yılları arasında hüküm süren İmparator Claudius dönemine ait olduğunu gösterdi. Madeni paranın, bir adak olarak oraya bırakıldığı düşünülüyor'' dedi.

Bölgenin Roma işgali sırasında İber Yarımadası'nda yaşayan insanlar tarafından kayaya oyulmuş 15 yazıt da keşfedildiğini belirten arkeologlar, ''Bu yazıların anlamı henüz çözülebilmiş değil. Ancak, madeni para ile birlikte düşünüldüğünde, bu insanların mağarayı kutsal bir alan olarak gördükleri düşünülüyor'' dedi.

''KADINLAR MAĞARASI''

Roma Tapınağı ve sikkeleri bulundu

Araştırmacılar, Cova de les Dones'ın, Katalan İspanyolcasında ''kadınlar mağarası'' anlamına geldiğini ve 1960'lı yıllara dayanan araştırmalarda, mağaranın binlerce yıldır insanlar tarafından kullanıldığını gösterdiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Mağara, Demir Çağı seramikleri ve tarih öncesi kaya sanatına da ev sahipliği yapıyor. Hatta, mağarada bulunan bazı çizimlerin 24.000 yıldan daha eski olduğu düşünülüyor.

Yeni bulgular, Romalıların MS 1. yüzyılda mağarada ritüeller gerçekleştirmiş olabileceğini gösteriyor. Bu keşif, mağaranın farklı tarihi dönemlerdeki kullanımının devamlılığını doğruluyor. Mağaranın büyük bölümleri henüz keşfedilmemiş durumda. Çalışmalar devam ediyor.

Bu çarpıcı keşif, İspanya'nın zengin tarihine ışık tutuyor ve bölgedeki antik yaşam hakkında yeni bilgiler sunuyor. Cova de les Dones'daki araştırmalar devam ettikçe, bu gizemli mağaranın daha pek çok sırrı açığa çıkaracağına şüphe yok.''


 

Editör: Ayşegül Yaşar