Bilim insanları, hücre büyüklüğündeki robotlara güç sağlayabilecek saç teli inceliğinde bir pil geliştirdi. 

Araştırmacılar, cümle sonundaki noktadan daha büyük olmayan robotları çalıştırabilecek bu ince pili geliştirdi. 

BİR VOLTLUK ENERJİ ÜRETİYOR

Çinko-hava pili olarak adlandırılan teknolojinin, çevresindeki oksijeni yakalayarak çok az miktarda çinko oksitlediği ve bu reaksiyonun 1 volta kadar enerji üretebildiğini kaydeden araştırmacılar, ''üretilen bu enerji, sensörler veya insülini doğrudan diyabetli bir kişinin hücrelerine iletebilen küçük robotik kollar gibi sistemlere güç sağlamak için kullanılabiliyor'' dedi.

Teknolojinin tıpta evrim niteliğinde olduğunu kaydeden MIT’de kimya mühendisi Michael Strano, şöyle dedi:

"Vay Canına!" sinyali uzaylılar mı "Vay Canına!" sinyali uzaylılar mı

''Kukla sistemleri gerçekten bir pile ihtiyaç duymuyor çünkü ihtiyaç duydukları tüm enerjiyi dışarıdan alıyorlar. Ancak küçük bir robotun normalde erişilemeyen alanlara girebilmesini istiyorsanız, daha yüksek bir otonomi seviyesine sahip olması gerekir. Dış dünyaya bağlı olmayan bir şey için bir pil şarttır.'' 

EN KÜÇÜK PİL

Araştırmacılar, pilin, bugüne kadar geliştirilen en küçük pillerden biri olduğunu ifade ederek, ''2022'de Almanya'daki araştırmacılar bir mikroçipe sığabilen milimetre boyutunda bir pil tanımlamışlardı. Ancak, bu pil, yaklaşık 10 kat daha küçük. Sadece 0,1 milimetre uzunluğunda ve 0,002 milimetre kalınlığında olan bu pil, neredeyse bir saç teli kadar ince'' dedi.

Saç teli inceliğindeki pilleri üreten  Michael Strano ve ekibi, gelecekte kablolardan tamamen kurtulmayı ve pillerini mikro robotlarına entegre etmeyi umduklarını söyledi.

Strano, ''Bu, robotik çabalarımızın çoğunun özünü oluşturacak. Bir enerji kaynağının etrafına bir robot inşa edebilirsiniz, tıpkı bir elektrikli arabayı bataryanın etrafına inşa edebileceğiniz gibi'' dedi.

KAYNAKL: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR