Toplumsal dayanışma örneklerinin başında gelen taziye geleneği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Siirt başta olmak üzere bölge genelinde büyük benzerlik gösteriyor. Daha önce ölenlerin yakınlarınca evlerde kabul edilen taziyeler, son dönemlerde belediyelerce veya ilçe, köy derneklerince yapılan ve ''taziyeevleri''  adını taşıyan mekanlarda gerçekleştiriliyor.

Tazi-1

Önce 3 gün süren ve öğlen ile akşam yemeklerinin de verildiiği taziyelerdeki uygulamalar, ekonomik kriz, salgın hastalıklar ve modern yaşantının etkisiyle değişmeye başladı.

Taziyeevlerinde öncelikle sigara ikramı ve içimi yasaklanırken, binlerce kişiye 3 gün boyunca yemek ikramı uygulaması da özellikle düşük gelirli aileleri kredi çekme ve borç almaya zorlanması üzerine kaldırılmaya başlandı.

BİSMİL KAYMAKAMLIĞI ÖNCÜLÜK ETTİ

Son olarak Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Kaymakamı Enver Hakan Zengince’nin başkanlığında 3 ay önce yapılan STK temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçrklrştirilen toplantıda ilçe genelinde taziye yemeği uygulamasına son verildiği açıklandı. Yemek yasaklanamsı kararı diğer ilçelerde de alındı.

Tazi-2

ŞANLIURFA TAZİYE 2 GÜNE İNDİRİLDİ

Koronavirüs salgını da taziye geleneğinin de değişmesine neden oldu. Şanlıurfa'da daha önce 3 gün olarak uygulanan taziyeevlerinde yapılan başsağlığı kabulleri kabulleri 4 yıl önce yapılan Şanlıurfa İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunda 2 gün ile sınırlandırılmıştı.

Şanlıurfa ile başta Siverek, Hilvan ve Viranşehir olmak üzere tüm ilçelerinde taziyeler o kararın ardından 4 yıldır 2 gün olarak uygulanıyor.

Diyarbakır bu ay sanata doyacak Diyarbakır bu ay sanata doyacak

DİYARBAKIR'DA 2 GÜN OLSUN

Diyarbakır'da 3 gün süren taziye kabullerinin günün değişen şartları dolayısıyla Şanlıurfa da olduğu gibi 2 gün indirilmesi talep edildi.

Değişen çalışma koşulları, zaman sıkıntısı ve ekonomik nedenlerle taziyelerin valilik, belediye veya müftülüğün 2 güne düşürülmesi için karar alması istendi.

Editör: Özgür Ayaydın