Dijital platformlarda haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri Dijital platformlarda haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri

Tartessian savaş sahnelerini ve paleo-alfabeyi (eski alfabe) içeren antik çizimler barındıran taş levha keşfedildi.

İspanya'nın güneybatısındaki Tartessian bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, eşsiz bir taş levha gün yüzüne çıkarıldı.

Kazılar, İspanya'nın tarihi ve arkeolojik açıdan zengin bölgelerinden biri olan Casas del Turuñuelo'da gerçekleştirildi. 

Tartessos halkı, İber Yarımadası'na MÖ 8. yüzyılda yerleşmiş ve gelişmiş yazı sistemleriyle tanınan bir uygarlıktı. Bu medeniyet, MÖ 4. yüzyılda gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştu.

LEVHADAKİ 21 İŞARET DİZİSİ

Levhanın üzerinde, Paleo-Hispanik yazıyla yazılmış ''21 işaret dizisi'' yer aldığını kaydeden arkeologlar, yazı tahtasının bir kısmının kırık olduğunu ve bu nedenle eksik harflerin ne olabileceği konusunun netlik kazanmadığını söyledi.

Barselona Üniversitesi'nde paleo-Hispanik filoloji alanında araştırmacı olan Joan Ferrer i Jané, ''Parçanın bölünmüş alanında en az altı işaret kaybolmuş olacaktı. Ancak plakanın tamamen simetrik olması durumunda 32 işarete ulaşabilirdi. Alfabenin son kısmının kaybolması, en belirgin farkların burada ortaya çıkması açısından üzücü bir kayıp olarak değerlendiriliyor'' dedi.

ANTİK SAVAŞ SAHNELERİ

Yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki levhanın, savaşta üç savaşçıyı tasvir eden gravürler de içerdiğini belirten araştırmacılar, bu çizimlerin sanatçının benzer motifleri altın, fildişi veya ahşap parçalara oymadan önce sanatına ince ayar yapmak için kullandığı bir eskiz çalışması olduğuna inandıklarını kaydetti.

Araştırmacılar, keşfin Tartessian kültürüne ve onların yazı sistemlerine dair yeni bilgiler sunduğunu ve antik savaş sahneleri tasvirinin bu medeniyetin sanat ve savaş anlayışına ışık tuttuğunu ifade ederek, bu eşsiz levhanın, İber Yarımadası'nın kadim geçmişine dair daha fazla ipucu vereceğini umduklarını söyledi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR