Sibirya'da atlarla gömülü 2800 yıllık gizemli mezar bulundu.

Güney Sibirya'da yapılan kazılarda, devasa mezar höyüğü oraya çıkarıldı. Bronz ve Demir Çağları arasındaki geçiş dönemine ait mezarın içinde bir insan ve 18 atın kurban edilerek gömülü olduğu belirlendi.

Arkeologlar, ''mezarın içindeki atların ağızlarında bulunan pirinç parçaları ve kurban edilmiş bir kadının kalıntıları, İskitlerin meşhur at yetiştirme ve kurban etme geleneklerine işaret ediyor'' dedi.

İskitler hakkında yazılı bir kayıt bulunmamasına rağmen, Yunan tarihçi Herodot'un anlatımları sayesinde bu savaşçıların kültürü hakkında bazı bilgilerin olduğunu kaydeden araştırmacılar, '' Herodot, İskit krallarının ölümünde onlarca at ve hizmetkarın kurban edildiğini yazmıştı. Sibirya'da bulunan bu mezar, Herodot'un anlattıklarını doğrular nitelikte'' dedi.

SİBİRYA KRALLAR VADİSİ

Arkeologlar, bu mezarın ''Sibirya Krallar Vadisi'' olarak bilinen bölgede bulunmasının büyük heyecan verici olduğunu ifade ederek,   vadinin, binlerce mezar höyüğüne ev sahipliği yaptığını ve İskitlerin kökenleri hakkında önemli bilgiler sunduğunu söyledi.

Yumuktepe Höyüğü'nde kazılar tamamlandı Yumuktepe Höyüğü'nde kazılar tamamlandı

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR