Yaklaşık 2 bin yıl önce Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla küller altında kalan Pompei antik kentindeki kurbanların DNA analizleri, beklenmedik sonuçlar ortaya koydu. 

Yeni bir araştırmaya göre, birlikte ölen insanlar arasında düşünülenin aksine akrabalık bağı bulunmayabildiği belirtildi.

Harvard Tıp Fakültesi'nden genetik profesörü David Reich'in de aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Pompei'de ölen beş kişinin genetik yapısını inceledi. 

Current Biology Dergisinde yayımlanan çalışmada, yapılan DNA analiz sonuçları şöyle açıklandı:

''Altın bilezikli yetişkin ve çocuk: Daha önce anne ve çocuğu olduğu düşünülen bu ikilinin DNA analizleri sonucunda akraba olmadıkları anlaşıldı.

Kucaklaşan çift: Kardeş veya anne-kız olduğu tahmin edilen çiftin, genetik olarak en az bir erkeği içerdiği ortaya çıktı.

Bu bulgular, Pompei kurbanlarının kimlikleri ve ilişkileri hakkında bildiklerimizi sorguluyor.''

Araştırmacılar, geleneksel cinsiyet ve aile varsayımlarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

''ÇOĞUNLUKLA DOĞU AKDENİZ KÖKENLİ...''

Vezüv

Kurbanların genetik geçmişlerinin çeşitlilik gösterdiğini ve çoğunlukla Doğu Akdeniz kökenli olduklarının belirlendiğini  ifade eden araştırmacılar, ''Bu da Roma İmparatorluğu'nun çok etnikli yapısını bir kez daha doğruluyor'' dedi.

Araştırmacılar, elde edilen bulguların arkeolojik verilerin yorumlanması ve antik toplumların anlaşılması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Barselona'daki Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nden Carles Lalueza-Fox, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçmişe bugünün kültürel bakış açısıyla bakıldığında bazı çarpıtmaların olabileceğini belirtti.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN