TBMM Genel Kurulunda, sokakta yaşayan hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi dün gece kabul edildi.
Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.
Sokaktaki hayvanlara dair yürütülecek çalışmalarda "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık şekilde tanımlanacak.
Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-yerine bırak" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında da değişiklik yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.
ÖTENAZİ MADDESİ
Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir," ifadesi yürürlükten kaldırılacak.
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen “köpekler” sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde tutulacak.
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil ettiği düşünülen, “saldırgan” olduğuna inanılan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan ya da sahiplenilmesi yasak olanlar “ötanazi” adı altında öldürülecek.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.