Özgür Ayaydın
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin görülen dava, 29 Kasım’a ertelendi. Mahkeme, olay yerinde keşif ve istihbaratçı polislerin dinlenmesi taleplerini reddetti.
Diyarbakır 10. Ağır Ceza mahkemesinde bugün başlayan 7. duruşmada, polis memurları F. T., S. T. ve M. S., 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle, firari sanık Uğur Yakışır ise 'olası kastla ölüme sebebiyet verme' suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.
Tahir Elçi’nin CHP Milletvekili eşi Türkan Elçi’nin yanı sıra Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Barolar Birliği, sivil toplum kuruluşları, barolar ve AB Türkiye delegasyonu duruşmayı gözlemci sıfatı ile izledi.
Sanık polis memurlarının SEGBİS ile katıldığı duruşma da tanıklar dinlendi. Tanık sıfatıyla mahkemede dinlenen isimlerden biri, güvenlik kameraları olay yerini gören ancak ‘bozuk’ olduğu iddiası ile görüntülerine ulaşılamayan Mardin Kebap evinin sahibi Cihan E’ydi. Tanığa Mardin Kebap evi ile ilgili sorular yöneltildi.
Türkiye Barolar Birliği Temsilcisi Deniz Özbilgin, sadece delillerin toplanmasının değil, aynı zamanda delillerin güvenliğinin de sağlanması gerektiğini söyledi. Bunun, toplanması sağlanmamış deliller için de geçerli olduğunu söyleyen Özbilgin, "Dosyada olmayan delillerin birçoğu için geçerli bu. Kamera görüntüsü, Mardin Kebap evi döner tezgahı üzerinde kamera var ve sokağı görüyor. Olay yerini görüyor Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 2016’dan itibaren kamera kaydının ATK ye gönderdi. Jandarma Kriminal ele alıyor ama açamıyor. Kayıtlara ulaşamadıysa neden ulaşamadığı, silme kesme montaj olup olmadığını sorduk. TÜBİTAK 6 Aralık 2022 tarihli raporunda, 'Kamerayı açtık ama etkili bir şekilde çalıştıramıyoruz' dendi. Hard diski istedi ancak hard diske ulaşılamadı denildi. 4 nolu kamera ve Mardin Kebap evi kamerası açıldığında neyle karşılaşacağımız önemli” dedi.
“Raporu hazırlayan mülkiye müfettişleri tanık olarak dinlensin”
Türkan Elçi’nin vekili Avukat Murat Timur, keşif talebine ilişkin konuşarak, keşfin istihbaratçıların ilk takibe başladıkları yerden araçla o güzergahta başlamasını istedi. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri raporuna değinen Timur, “Polislerin trafikten kaynaklı geç kalmadan dolayı müdahalede geciktiği yazıyor. Tahir Elçi ve iki polis yaşamını yitirdi. Bu basit bir ihmal ve kusur olarak görüldü. Mülkiye Müfettişler ve polis başmüfettişleri emniyet genel müdürlüğü, TEM Şube Koordinasyon Şube yönetmeliğini dosyaya celbini talep ediyoruz. İl Emniyet müdürlüğü kuruluş yönetmenliği, Teftiş Kurulu Görev ve Çalışma Esaslarını belirleyen kanun tüzük yönetmelik yönergenin dosyaya celbini talep ediyoruz. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri Raporu hazırlayanların tanık olarak mahkemede dinlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“Dosyada gelecek bir dijital materyal hiçbir zaman olmayacak”
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise, Elçi cinayetinin ‘siyasi suikast’ şüphesi barındırdığını belirterek, “Bu cinayetin öncesi ve sonrası yaşanılanlar dikkate alındığında siyasi bir suikast olduğu şüphesini güçlendiriyor. Üstüne dönemin Başbakanı da Tahir Elçi’nin siyasi bir suikast sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Dinlenmesini talep ettik, mahkeme olarak ilk önce reddettiniz. Sonra kabul ettiniz, sonra da kendi kararınızdan vazgeçtiniz. Dönemin başbakanının dinlemesi talebinin dijital veriler geldikten sonra tekrar değerlendirilmesine karar verdiniz. Görülen o ki dosyada gelecek bir dijital materyal hiçbir zaman olmayacak” dedi.
İddia makamının taleplerini alan mahkeme daha sonra karar için ara verdi. Andan sonra kararını açıklayan Mahkeme, duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Mardin Kebap evi sahibi Cihan E.’nin verdiği ifadenin TÜBİTAK’a gönderilmesine ve TÜBİTAK’tan Mardin Kebap evi'nin kamera kayıtlarına ilişkin raporun beklenmesine karar verdi. Duruşma, 29 Kasım tarihine ertelendi.