Kanal Adaları’nda bulunan Roma sikkelerinin, tarihin gizemlerini ortaya çıkardığı belirtildi.

Kanal Adaları’ndaki Alderney Adası’nda yapılan kazılar, Roma dönemine ait iki değerli sikkenin keşfi ile tarihin derinliklerine ışık tutuyor.

Fransa kıyısı açıklarındaki bu küçük adada bulunan sikkelerden biri, gençliğinde ''düşürülmüş'' Sezar’ın, diğeri ise Gotlar tarafından öldürülen bir Roma imparatorunun tasvirini içeriyor.

Gizemli bir kültüre ait izler bulundu Gizemli bir kültüre ait izler bulundu

Bu heyecan verici bulgular, Romalıların Akdeniz'in en kuzeyindeki bu stratejik noktada yerleşik olduğunu gösteren önceki keşiflerle birlikte, tarihe yeni bir pencere açıyor.

ROMA İMPARATORLUĞUNUN SON DÖNEMİ

Arkeolog Jason Monaghan, Roma döneminden kalma binaların ve diğer kalıntıların adada önemli bir ticaret ve savunma merkezi bulunduğuna işaret ettiğini söyledi.

Roma dönemine ait bir binada yapılan kazılarda, yapının üç odasını ve çöplüğünde bulunan gümüş sikkesiyle Valerian II’nin kısa süren yaşamına dair ipuçlarını ortaya koyduğunu kaydeden Monaghan,  katmanlarda bulunan ve Valens’e ait bronz sikkenin de, Roma İmparatorluğu’nun son dönemlerine dair önemli bilgiler sunduğunu ifade etti.

''Adada bulunan kalenin kalıntıları ve zengin mezarlık alanları, burada yaşamış olan insanların tarihini ve kültürünü daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor'' diyen Monaghan, kazıların devam ettiğini ve adanın daha birçok sırrı barındırdığını belirterek, gelecekte yapılacak keşiflerin merakla beklendiğini bildirdi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR