Norveç'te gözlemlenen ürkütücü yeşil parıltının doğrudan güneşten gelen bir elektron ''yağmurunun'' sonucu olduğu belirtildi.

Nadir aurora, Norveç'teki Longyearbyen'de yerden ilk kez görüldü ve ürkütücü yeşil bir parıltıya neden oldu.

Güneş rüzgarlarının neredeyse tamamen azaldığı ve Dünya'nın etrafında sakin bir bölge bıraktığı bir zamanda gerçekleşen bu olay, yerden daha önce hiç gözlemlenmemiş bir aurora türü olarak kayıtlara geçti.

Gökdelen büyüklüğünde asteroit Dünya'ya yaklaşıyor! Gökdelen büyüklüğünde asteroit Dünya'ya yaklaşıyor!

Genellikle auroralar, gökyüzünde hareket eden ve titreşen, açıkça ayırt edilebilen şekillerle kendini gösterir. Ancak, 25-26 Aralık 2022'de Norveç'te kaydedilen aurora, 2.485 mil (4.000 kilometre) genişliğinde, soluk, özelliksiz bir parıltıydı ve hiçbir yapısı, titreşimi veya değişen parlaklığı yoktu.

Tokyo'daki Elektro-İletişim Üniversitesi Uzay Bilimi ve Radyo Mühendisliği Merkezi'nden Keisuke Hosokawa liderliğindeki ekip, kutup yağmuru aurorasının nadir bir tür olan kutup yağmuru auroralarının tüm özelliklerini taşıdığını tespit etti.

Kutup yağmuru aurorasının nadir görülmesi, bu elektronların Dünya'nın manyetik alan çizgileri boyunca kutuplara doğru akmasıyla gerçekleşir. Normalde bu elektronlar manyeto kuyruk adı verilen bir bölgede sıkışır, ancak bu sefer doğrudan kutuplara yağdı. Elektronlar yüksek enerjili olduğundan, atmosferin derinliklerindeki oksijeni iyonize ederek tamamen yeşil bir parıltı oluşturdu.

Live sience

Editör: EYYUP KAÇAR