Yapay zekanın verilerdeki önyargı ve yanıltıcı bilgiler ortaya çıkıyor

News.mit.edu yapay zeka ile ilgili araştırmayı paylaştı. Veri şeffaflığını artırma çabaları kapsamında MIT ve diğer kurumlardan bir grup araştırmacı, 1.800'den fazla metin veri kümesini sistematik olarak inceledi. 

İncelemeler sonucunda, veri kümelerinin yüzde 70'inden fazlasının lisans bilgilerini atladığı ve yüzde 50'sinin hatalı bilgiler içerdiği tespit edildi. 

Bu bulgular üzerine, ''Veri Kaynağı Gezgini'' adlı bir araç geliştiren araştırmacılar, Bu aracının, veri setlerinin yaratıcıları, kaynakları, lisansları ve kullanım izinleri hakkında kolayca anlaşılabilir özetler sunduğunu söyledi.

Yapay Zekanın Geleceği İçin Büyük Adım MIT Medya Laboratuvarı'ndan Profesör Alex "Sandy" Pentland, bu tür araçların yapay zekanın sorumlu bir şekilde geliştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtti.

KULLANICI DOSTU VE YENİLİKÇİ ARAÇ

Araştırmacılar, manuel denetime gerek kalmadan  ''Veri Kaynağı Gezgini''nin bu bilgileri elde etmeyi sağladığını ifade ederek, şöyle dedi:

Gökdelen büyüklüğünde asteroit Dünya'ya yaklaşıyor! Gökdelen büyüklüğünde asteroit Dünya'ya yaklaşıyor!

''Bu araç, kullanıcıların veri kümelerini belirli ölçütlere göre sıralayıp filtreleyebilmesini sağlıyor ve veri setlerinin kökeni hakkında yapılandırılmış bir genel görünüm sunuyor.

Yapay Zekada Şeffaflık ve Sorumluluk Veri Kaynağı Gezgini'nin, gelecekte daha fazla alanda kullanılmak üzere genişletilmesi planlanıyor.''
 

Editör: EYYUP KAÇAR