Yeni bir yapay zeka algoritması ile kritik dönüm noktaları önceden tahmin edilecek.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, bilgisayar bilimcileri, ekolojik çöküşlerden mali krizlere, pandemilerden elektrik kesintilerine kadar birçok felaketi önceden haber verebilecek bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor

Tongji Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörü olan Gang Yan, bu sistemin potansiyelinin altını çizerek, ''Eğer yaklaşan bir kritik geçişi tahmin edebilirsek, değişime hazırlanabiliriz ya da belki de geçişi önleyebilir ve hasarı azaltabiliriz'' dedi.

İki farklı sinir ağı modelini birleştirerek, karmaşık sistemlerdeki geçişleri daha doğru bir şekilde tahmin etmeyi başaran araştırmacılar, şöyle dedi:

''Sistemin ilk aşamasında, karmaşık sistemler etkileşimli düğümlerden oluşan büyük ağlara ayrılıyor. İkinci aşamada ise bu düğümlerin zaman içinde nasıl değiştiği izleniyor. Bu sinir ağları yeterince veriyle beslendikten sonra, bu sistem gerçek dünya problemlerine uygulanmaya başlandı. Örneğin, tropikal ormanların savana dönüşümü gibi ani değişimlerin tahmin edilmesinde etkili sonuçlar elde edildi.''

Editör: EYYUP KAÇAR