Robotlara, insanlarla daha doğal bir işbirliği içine girecek insan sezgisi aşılayan çalışma gerçekleştirildi.

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) mühendisleri, robotların insanlara benzer şekilde sezgisel kararlar almasını sağlayan çığır açıcı bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Clio adı verilen bu yeni yaklaşım, robotların karmaşık ortamlarda verilen görevleri daha etkili bir şekilde yerine getirmesini mümkün kılıyor.

CLİO NASIL ÇALIŞIYOR ?

Clio'nun, bir robotun doğal dilde ifade edilen görevleri anlayarak, çevresindeki önemli detayları belirlemesine yardımcı olduğunu belirten araştırmacılar, ''Örneğin, bir robot 'ilk yardım çantasını bul' komutunu aldığında, Clio, sahnede sadece çantayı değil, aynı zamanda çantanın olabilecek yerleri (dolaplar, çekmeceler vb.) de belirliyor. Bu sayede robot, gereksiz bilgileri filtreleyerek daha hızlı ve doğru bir şekilde hedefine ulaşıyor'' dedi.

GERÇEK DÜNYA UYGULAMALARI

Robot

Araştırmacılar, Clio'yu farklı ortamlarda test ettiler. Dağınık bir odada bir dergi rafını taşımaktan, bir ofis binasında bir köpek oyuncağını bulmaya kadar birçok görevde başarıyla kullanıldı. 

Özellikle arama kurtarma gibi acil durumlarda, Clio'nun robotların daha hızlı ve etkili bir şekilde çalışmasına büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.

NEDEN CLİO?

Clio'nun, Yunan mitolojisinde tarihin ilham perisi olan Clio'dan adını aldığını ifade eden araştırmacılar, ''Tıpkı Clio'nun geçmişi kaydedip geleceğe aktarması gibi, bu yapay zeka sistemi de robotların geçmiş deneyimlerini kullanarak gelecekteki eylemlerini planlamasına yardımcı oluyor'' dedi.

GELECEĞE DAİR UMUTLAR 

MIT ekibi, Clio'nun ev robotlarından fabrika çalışanlarına kadar birçok alanda kullanılabileceğini belirterek, özellikle, insanların robotlarla daha doğal bir şekilde etkileşim kurması ve işbirliğine dayalı yeni çalışma ortamlarının oluşmasına katkı sağlayacağını söyledi.