Bilim insanlar, yapay zekaların yazılı talimatlardan öte, kendi aralarında iletişimi sağlayarak bilgi aktarımını geliştirmesini sağladı.

Yapay zekadaki gelişme her geçen gün artaratak devam ediyor. Bilim insanları Yapay zeka dünyasında heyecan verici bir adım attı.

İnsan benzeri iletişim becerilerini ve bilgi aktarımını modelleyerek, sınırlı insan girdisiyle birbirleriyle konuşabilen ve becerileri aktarabilen yapay zeka modelleri yaratan bilim insanları, bu gelişmenin, yapay zekanın daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaşmasını sağlayabileceğini söyledi.

''KARDEŞ'' YAPAY ZEKALAR

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, yapay zeka ağları, yalnızca yazılı talimatlara dayanarak öğrenme ve görevleri yerine getirme yeteneğine sahip. Dahası, bu yapay zeka modelleri öğrendiklerini, daha önce eğitilmemiş olan "kardeş" yapay zekalara aktarabiliyor. Bu, yapay zekanın kendi arasında iletişim kurma ve bilgi paylaşma yeteneğini gösteriyor.

Bu önemli adımı gerçekleştirmek için bilim insanları, insan dilini anlamak için önceden eğitilmiş bir doğal dil işleme modeli kullandı. Bu model, yapay zekanın doğal dil talimatlarına göre görevleri yerine getirmesini sağladı.

Araştırmacılar, bu gelişmenin sadece yapay genel zekanın yükselişine değil, aynı zamanda insan beyninin nasıl çalıştığını anlamamıza da yardımcı olabileceğini vurguladı.

''YAPAY ZEKA AĞLARININ ÖNÜNDE ENGEL KALMADI''

Ayrıca, bu tür yapay zeka modellerinin endüstride ve eğitimde etkili olabileceğini de belirten araştırmacılar, bu heyecan verici gelişmenin, insan benzeri iletişim ve öğrenme yeteneklerine sahip yapay zeka modellerinin önünü açabileceğini bildirdi.

''Bu, gelecekte robotlar arasında iletişimin ve işbirliğinin daha karmaşık ve etkili hale gelmesine olanak tanıyabilir'' diyen  araştırmacılar, bu alandaki gelişmelerin sadece başlangıç olduğunu ve daha karmaşık yapay zeka ağlarının geliştirilmesinin önünde engel olmadığını söyledi.

Araştırmacılar, bu gelişmelerin, gelecekte insanlarla daha derin etkileşimlerde bulunabilen ve çeşitli alanlarda görevleri yerine getirebilen yapay zeka sistemlerinin oluşturulmasının yolunu açtığını ifade etti.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN