Saskatchewan'da keşfedilen 11.000 yıllık bir köy, Orta Kanada'daki yerli halkların tarihine dair bildikleri sorgular halem getirdi. Âsowanânihk adlı bu yeni keşfedilen yerleşim yeri, bölgedeki en eski arkeolojik alanlardan biri olma özelliğini taşıyor ve uzmanlara göre, yerli halkların göçebe olduğu düşüncesine meydan okuyor.
Amatör arkeolog Dave Rondeau tarafından 2023 yılında tespit edilen Âsowanânihk köyü, bölgede daha önce düşünülenden çok daha önce yerleşik bir toplumun var olduğunu gösteriyor. Keşif, Kuzey Amerika'daki en eski yerli medeniyetlerin anlatısını değiştirebilir.
Sturgeon Lake First Nation (SLFN) topraklarında bulunan köyde yapılan kazılarda, taş aletler, ateş çukurları ve bizon kemikleri gibi kanıtlar bulunduğunu ifade eden arkeolog Glenn Stuart, yerleşimin, geçici bir av kampından ziyade uzun vadeli bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.
Stuart, radyokarbon tarihlemesiyle, ocaklardan birindeki kömürün yaklaşık 10.700 yıl öncesine ait olduğunun belirlendiğini kaydederek, şunları söyledi:
''Bu insanların son buzul çağının sona ermesinden hemen sonra, topraklar yaşanabilir hale gelir gelmez köye yerleştiği anlamına geliyor. İnsanlar buraya gelir gelmez yerleşmiş ve binlerce yıl boyunca sürekli olarak burayı yeniden kullanmışlar.''
SLFN Şefi Christine Longjohn da, bu keşfin, atalarının tarih kitaplarında bahsedilenden çok önce bu topraklarda yaşadıklarını, gelişip büyüdüklerini ve toprakları şekillendirdiklerini gösteren güçlü bir hatırlatma olduğunu ifade etti.
Alanın, köklerinin derin ve kesintisiz olduğunun kanıtladığını belirten bilim insanları, ''Bu keşif, yerli halkların tarihi ve yaşam biçimlerine dair bildiklerimizi yeniden düşünmemizi sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor'' dedi.