8 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT), 9 Haziran Pazar günü  Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) ile Yabancı Dil Testi'ne (YDT) giren öğrenciler ile velileri heyecanla ÖSYM’nin sonuçlarını açıklamasını bekliyor.
Ancak bu yıl başta matematik başta olmak üzere soruların önceki yıllara oranla daha zor oluşu dolayısıyla öğrenci net sayısında düşüş bekleniyor.

2012’de Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde eğitimde 4+4+4 sistemine geçilirken çocukların ilkokula başlama yaşı tartışmaların ardından 60 aya düşürüldü.  Velillerin bir kısmı karara rağmen aldıkları raporla çocuğunu okula göndermezken, 100 bini aşkın çocuk 6 yaşında okula başlamıştı.

100 BİN ÖĞRENCİ O KAPSAMDA YKS'YE GİRDİ

Eğitim Uzmanı İskan Aydeniz, 2012 yılındaki yasal değişiklik dolayısıyla 60 aylığın üzerideki çocukların okula başladığını anımsattı.
2023 YKS’de lise son sınıf öğrenci sayısının 855 bin olduğunu vurgulayan Aydeniz, ‘’2024 yılında tahminen lise son sınıf öğrenci sayısı 950 bin civarında. Bu nedenle geçen yıla oranla lise sonda YKS’ye yaklaşık 100  bin öğrenci fazla girdi. Bu da rekabeti etkileyecek bir durum. 12.sınıf öğrencilerin fazla olması nitelikli öğrenci sayısının fazla olacağı anlamına geliyor.’’ dedi.

AYT'DE MATEMATİK VE KİMYA SORULARI ZORDU

 Bu yılki TYT sınavının standart bir sınav olduğunu, geçen yılki 2023 TYT ile kıyaslandığında aşırı zor olmadığını işaret eden Aydeniz,  şunları kaydetti:
‘’AYT sınavında öğrencilerin özellikle matematik ve kimya sorularında aşırı zorlandığını gözlemledik.Fizikte  ise seçici bir kaç sorunun olduğunu biyoloji testinin ise öğrencilere kolay geldiğini söyleyebiliriz. Edebiyat SOS-1 testinde Edebiyat soruları kolay  Tarih-1 ve Coğrafya testleri ise öğrencileri daha fazla zorladı. Sos-2 testinde ise felsefe grubu din ve coğrafyanın daha belirleyici olduğunu söylemek mümkün.’'

DAHA AZ NETLE YERLEŞECEKLER 

Diyarbakır Milli Eğitimde, 4’ü müdür 31 yöneticiye ceza Diyarbakır Milli Eğitimde, 4’ü müdür 31 yöneticiye ceza

Bu yıl matemeatik ve kimya sorularının zorluğu dolayısıyla AYT net ortalamasında 2023’e göre düşüş beklediğini belirten Aydeniz, ‘’2023’te 96 TYT, 65 AYT netiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine yerleşilirken 2024 yılında ise 96 TYT 58 AYT ile yerleşme olmasını bekliyorum.’’ dedi.

Editör: Özgür Ayaydın