Yeni Zelanda'da ''Yürüyen Ağaç'' olarak adlandırılan ve ''Yılın Ağacı'' seçilen ağaç, Yüzüklerin Efendisi'ndeki Ent'e benzetildi.

Yeni Zelanda'da ilginç bir ''Yürüyen Ağaç'' boş bir tarlada yürüyormuş gibi görünen sıra dışı görüntüsüyle dikkati çekti ve 2024'ün Yılın Ağacı ödülünü kazandı. 

Kuzey Rātā Ağacı (Metrosideros Robusta), Yüzüklerin Efendisi'ndeki Ent karakterine çarpıcı bir şekilde benziyor ve yaklaşık 150 yaşında.

YÜRÜYOR GİBİ DURUYOR

Yaklaşık 32 metre yüksekliğindeki ağaç, kalın bacak benzeri kökleri sayesinde ''Yürüyen Ağaç'' olarak adlandırıldı. 

Güney Adası'nın batı kıyısındaki Karamea yakınlarında, bir mezarlığın yanındaki büyük bir padokun ortasında tek başına duruyor. Ağacın sıradışı kök düzeni, onu Orta Dünya ormanlarını koruyan, ağaç benzeri yaratıklar olan Entlere benzetiyor.

HALK OYUYLA BİRİNCİ OLDU

Yeni Zelanda Ağaç Kültürü Derneği (NZ Arb) tarafından düzenlenen yarışmada, yürüyen ağaç halk oylarının yüzde 42'sini alarak birinci oldu. NZ Arb Başkanı Richie Hill, ağacın ''olağanüstü bir özellik'' olduğunu belirterek, Yeni Zelandalıların bu tür ağaçları deneyimleme şansına sahip olmalarının önemini vurguladı.

BU ŞEKLİ NASIL ALDI

Yürüyen Ağaç

Faydalarını okuyunca inanamayacaksınız! Faydalarını okuyunca inanamayacaksınız!

Kuzey rātā ağaçları epifit olarak başlar, yani yaşamlarına başka bir ağacın yüzeyinde başlayıp, zamanla yere ulaşan hava kökleri geliştirirler.

Yürüyen ağacın kök düzeni, muhtemelen yüzyıllar önce ölen ev sahibi ağacın etrafında büyümesinden kaynaklanıyor.

Bu tür ağaçlar Yeni Zelanda'ya özgüdür ve bir zamanlar ülkenin ormanlarında yaygın olarak bulunuyordu. 

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR