Bilim kurgunun bize zaman yolculuğu hakkında öğrettiği her şey yanlış olduğu belirtildi.

Zaman yolculuğu, bilim kurgunun en büyüleyici temalarından biridir, ancak gerçekte zamanın işleyişine dair anladıklarımız, bu hikayelerde anlatılanlardan oldukça farklı olabilir. 

Eğer evreni tek ve kesintisiz bir sebep-sonuç zinciri olarak kabul edersek ve zamanın sadece bu zincir boyunca ilerledikçe algıladığımız bir şey olduğunu düşünürsek, endişelenmemize gerek yoktur.

GEÇMİŞ VE GELECEK

Bu yaklaşıma göre, geçmiş, şimdi ve gelecek, fizik kanunlarının değişmezliğiyle belirlenmiştir. 

Radyoaktif bozunma gibi görünüşte rastgele olan olaylar bile önceden belirlenmiş olacaktır. Tahmin edilemeseler bile, belirli bir şekilde gerçekleşmeleri kaçınılmazdır.

ZAMANDA YOLCULUK

Eğer zamanda geriye gidip gençliğinizle karşılaşırsanız, bu olayın geçmişinizde zaten gerçekleşmiş olması gerekir. 

Diyarbakır'da düzenlendi, 17 il katıldı Diyarbakır'da düzenlendi, 17 il katıldı

Hatırlamıyorsanız, belki de gizlice davranmışsınızdır ya da hafızanızı sildiniz. Ancak, bu durumun geleceğe olan etkisi zaten önceden belirlenmiştir. 

Aynı şekilde, zamanda ileriye doğru yolculuk edip gelecekteki kendinizle karşılaşırsanız, başlangıç noktanıza geri dönüp hayatınıza devam etmelisiniz. Aksi takdirde, gelecekte sizin için orada buluşacak kimse olmayacaktır. 

Bu, ileriye doğru seyahat ettiğinizde karşılaştığınız versiyonunuzun, zaman yolculuğu yaptığı zamandan bu karşılaşmayı zaten hatırladığı anlamına gelir.

PARALEL EVREN

Bir başka teoriye göre, her nedensellik eylemi, olası zaman çizelgelerinin sonsuzca dallanan bir ağacında paralel bir evren yaratır. 

Bu durumda, gerçekliğin her versiyonu zaten bir yerlerde mevcuttur ve muhtemelen ne yaptığınızın bir önemi yoktur.

Neyse ki, zaman yolculuğu tamamen teoriktir ve önerilen tüm mekanizmalar, makroskobik ölçekte çalışabilmeleri için egzotik madde veya negatif enerji içerir. 

Bu, imkansız bir fikri başka bir imkansız fikre başvurarak açıklamaya çalışmak gibidir.

Bildiğimiz tek zaman yolculuğu türü, saniyede bir saniyelik bir hızla ilerlemeyi içerir.

sciencefocus

Editör: EYYUP KAÇAR