100 milyon yıl önce dinozorlarla aynı havayı soluyan, zırhlı bir canavar, günümüzde bile nehirlerimizin derinliklerinde yaşıyor.
Livesience'de yer alan habere göre; timsah garı olarak bilinen devasa balığın, adını boğmaca benzeri ürkütücü sesinden aldığı bildirildi.
Timsah garının, sadece sesiyle değil, aynı zamanda milyonlarca yıllık evrimsel geçmişiyle de dikkati çektiği şfade edildi.
ZIRHLI CANAVARIN HİKAYESİ
Dinozorların hüküm sürdüğü ''Kretase Dönemi''nde ortaya çıkan timsah garlarının, o dönemdeki yırtıcılardan sağ çıkmayı başaran az sayıdaki canlıdan biri olduğunu belirten araştırmacılar, şöyle dedi:
''Vücutlarını kaplayan kalın, sert pulları adeta bir zırh görevi görüyor. Bu sayede, tarihin en büyük avcılarından bile korunmayı başarıyorlar.
Timsah garları, 'yaşayan fosil' olarak adlandırılmalarının haklı gerekçelerini taşıyor. 100 milyon yıldır neredeyse hiç değişmeden yaşamaya devam ediyorlar. Bu durum, şaşırtıcı ve evrim teorisine dair yeni sorular doğuruyor.''
NEHİRLERİN GİZEMLİ SAKİNLERİ
araştırmacılar, bu devasa balıkların, ABD'nin güneybatı eyaletlerinden Meksika'ya kadar uzanan nehirlerde, göllerde ve kıyı şeritlerinde yaşadıklarını, yengeç, balık ve hatta kuşlarla beslendiklerini ifade etti.
BİLİMSEL BİR MUCİZE
Bu yıö yapılan bir araştırmada, timsah garlarının tüm omurgalılar arasında en yavaş evrimleşen tür olduğunun da ortaya çıktığını kaydeden araştırmacılar, ''bu durumu evrimin bazen ne kadar yavaş ilerleyebileceği konusunda önemli bir veri sunuyor'' dedi.