Kerberus'un Mezarı'ndaki 2 bin 200 yıllık iskeletin sırrı halen çözülemedi.

İtalya’daki arkeologlar, yaklaşık 2.200 yıl önce gömülmüş bir mezarda üzeri çarpıcı duvar resimleriyle süslenmiş, gizemli bir iskelet buldu. 

Bu mezar, '"Kerberus'un Mezarı'' olarak biliniyor ve adı, mitolojinin üç başlı cehennem tazısı Cerberus’tan alıyor.

Bismil’de Film Günleri Başlıyor Bismil’de Film Günleri Başlıyor

Mezardaki duvar resimleri, iki aşk tanrısı benzeri bebeğin yanında dairesel bir kalkan tutan iki deniz-sentoru veya iktiyosentor figürünü içeriyor. 

MEZARDA MERHEM VE HİJYEN ARAÇLARI DA BULUNDU

Resimlerin deniz-sentorları, insan başlı ve gövdeli, atın ön bacaklarına ve balık kuyruğuna sahip yaratıklar olarak betimlendiğini kaydeden arkeologlar, geçtiğimiz yıl keşfedilen mezarın, İtalya’daki Giugliano’da, Roma döneminden kalma antik bir nekropolün yakınında yer aldığını söyledi.

Arkeologlar, mezarda bulunan iskeletin, bir kefene sarılmış ve çevresinde merhem kavanozları ile Roma dönemine ait kişisel hijyen aracı olan strigil gibi mezar eşyaları bulunduğunu ifade etti.

İtalya Kültür Bakanlığı, mezardaki iklim koşullarının, kefenin mineralleşerek mükemmel bir koruma sağladığını belirtti. 

İSKELETTEKİ KEFENİN NEREDEN GELDİĞİ ARAŞTIRILIYOR

Araştırmacılar, ölen kişinin bireyin, muhtemelen türbenin inşa edildiği ailenin atası olduğunu düşündüklerini kaydederek, iskelet hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için arkeoloji, kimya, paleobotanik ve antropoloji gibi alanlarda iş birliği yapıldığını kaydetti.

Araştırmacılar, kefenin ipliğinin nerede üretildiğini belirlemek amacıyla detaylı bir inceleme planlandığını kaydetti.

İtalya Kültür Bakanlığı Müdürü Mariano Nuzzo, ''Kerberus Mezarı, Phlegraean toprakları hakkında değerli bilgiler sağlamaya devam ediyor'' dedi. 

Mezarın Liternum antik kentinin yakınında bulunan büyük bir volkanik alanda yer aldığını kaydeden Nuzzo, mezardan elde edilen bilgilerin ''geçmişe dair bilgiyi genişlettiğini ve disiplinler arası nitelikte araştırma fırsatları sunduğunu'' belirtti.

Arkeologlar, gizemli iskeletin kimliği ve hikayesinin çözülmesi amacıyla çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

KERBEROS KİMDİR?

Kerberos (eski Yunanca: Κέρϐερος / Kérberos, Latince: Cerberus), Yunan mitolojisinde Hades'in yönettiği ölülerin bulunduğu yeraltının kapısında bekçilik yapan üç başlı bir köpek.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR