Reyhanlı'daki kazılarda ortaya çıkarılan 3 bin 500  yıllık tabletin alışveriş listesi olduğu belirlendi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Eski Alalah kentinde yapılan kazılarda, 3.500 yıllık bir kil tablet bulundu. 

Bismil’de Film Günleri Başlıyor Bismil’de Film Günleri Başlıyor

Uzmanlar, bu küçük tabletin aslında antik bir alışveriş listesi olduğunu ve büyük bir mobilya alımını detaylandırdığını açıkladı. 

Bu heyecan verici buluş, Geç Tunç Çağı'nda bölgenin sosyoekonomik yapısına dair önemli ipuçları sunuyor.

ESKİ ALALAH'IN SIRLARI

Kazı ekibi, günümüzde Tell Atchana olarak bilinen bu arkeolojik alanda buluna, 4x1,6 santimetre boyutlarında ve 28 gram ağırlığındaki tabletin, ahşap masa, sandalye ve tabure gibi mobilyaların büyük miktarlarda satın alındığının yazılı olduğunu ifade etti.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, bu buluşun Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak için önemli olduğunu belirtti.

ANTİK DÖNEMİN ALIŞVERİŞ NOTLARI

Tablet Manşet

Tablette, eski Ortadoğu'da yaygın olan bir logo-hece yazı biçimi olan Akad çivi yazısı kullanıldığını belirten uzmanlar, Akad dilinin, Arapça ve İbranice ile ilişkili ve geniş bir coğrafi alanda kullanıldığını, bu antik dilin, MÖ üçüncü binyıldan MS birinci yüzyıla kadar konuşulan ve yazılan bilinen en eski Sami dillerinden biri olduğunu söyledi.

MİTTANİ İMPARATORLUĞU

Uzmanlar, MÖ 15. yüzyılda Alalakh'ın, Mukish Krallığı'nın başkenti ve bölgedeki en büyük yerleşim olduğunu kaydederek, ''Amoritler tarafından işgal edilen bu bölge, MÖ 1350'de Mittani Krallığı'nın Kralı Şattivaza tarafından Hitit kralı Şuppiluliuma'ya devredildi. Bölge, çanak çömlek, metal ve cam üretimiyle tanınıyordu'' dedi.

ANTİK TABLETLER VE SOSYAL DİNAMİKLER

Tablet Haberi̇çi̇1

Arkeologlar, antik kalelerde ve saraylarda bulunan tabletlerin incelenmesiyle bölgenin sosyal dinamiklerinin anlaşılmaya çalışıldığını söyledi.

Bu yeni keşfin geçmişteki günlük yaşamın ve ekonomik aktivitelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını belirterek, ''Alışveriş listesinin keşfi, tarih boyunca insanların ticaret ve tüketim alışkanlıklarının izlerini sürmemize yardımcı oluyor.

Bu tarihi alışveriş listesi, geçmişin gizemli dünyasına açılan bir pencere olarak, antik dönemlerin sosyoekonomik yapısını daha yakından tanımamızı sağlıyor'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR