Boyalı hanım kelebeklerinin 2.600 mil (4.200 kilometre) kesintisiz hiç beklemeden uçabildiklerini biliyor musunuz?

Live sience'de yer alan araştırmaya göre, Fransız Guyanası'nda keşfedilen boyalı hanım kelebekleri, hiçbir böceğin başaramadığı bir başarıya imza attı. 2.600 millik (4.200 kilometre) kesintisiz bir uçuşla Atlantik Okyanusu'nu geçti.

Şırnak yaylalarında baharın renkleri Şırnak yaylalarında baharın renkleri

''8 GÜN HİÇ BEKLEYİP DİNLENMEDEN UÇTULAR''

Barselona Botanik Enstitüsü'nden evrimsel biyolog Gerard Talavera, Fransız Guyanası'nın kumlarında yıpranmış kanatlı bir boyalı hanım kelebeği (Vanessa cardui) sürüsü bulmasıyla keşfin başladığı belirtildi.

Araştırmacılar, bu küçük kelebeklerin Batı Afrika'dan yola çıkarak sekiz gün boyunca hiç dinlenmeden uçtuklarını ve Atlantik'in genişliğini aştıklarını ortaya koydu.

Araştırmacılardan Roger Vila, ''Kelebekleri güzelliğin kırılganlığının sembolü olarak görmeye eğilimliyiz, ancak bilim bize onların inanılmaz başarılar sergileyebileceğini gösteriyor. Genetik analizler ve polen DNA'sı incelemeleri, kelebeklerin Avrupa ve Afrika kökenli olduğunu doğruladı'' dedi.

Araştırmacılar, bu keşfin, sadece kelebeklerin olağanüstü göç yeteneklerini değil, aynı zamanda böceklerin ekosistemler üzerindeki etkisinin de yeniden değerlendirileceğini belirterek, şöyle dedi:

''Bu keşif, böceklerin uzun mesafelerde, hatta denizler ve okyanuslar boyunca yayılma yeteneklerine dair yeni bakış açıları açıyor. Böcek göçleri tarih boyunca türlerin dağılımını nasıl şekillendirdiğini gösteriyor. 
Bu minik mucizeler, doğanın ne kadar şaşırtıcı ve keşfedilmeye değer olduğunu bir kez daha gösteriyor.''

Editör: EYYUP KAÇAR