Dünyanın en derin kanyonu Yarlung Tsangpo'nun 500 kilometre uzunluğunda ve  6 bin metre derinlikte olduğu belirtildi.

Tibet Özerk Bölgesi'nde, doğanın gücünü en uç noktasına kadar sergileyen ve büyüklüğüyle dudak uçuklatan bir yer var: Yarlung Tsangpo Büyük Kanyonu. 

Bu kanyon, 500 kilometre uzunluğunda ve 6 bin metre derinliği ile Arizona'daki ünlü Büyük Kanyon'u geride bırakıyor ve adeta doğanın anıtsal bir eseri olarak öne çıkıyor. 

Yarlung Tsangpo, sadece boyutlarıyla değil, aynı zamanda erişilemezliği ve ekstrem koşullarıyla da adrenalin tutkunlarının ''Nehirlerin Everest'i'' olarak adlandırdığı bir macera merkezi.

KANYONUN ÖZELLİKLERİ

Yarlung Tsangpo Nehri'nin adıyla anılan bu kanyon, Dünya'nın en yüksek ortalama rakımına sahip nehirlerinden biri olan bu nehrin kıvrımlı yolunu takip eder. 

Kanyon, Tibet Platosu'ndan doğuya doğru kıvrılarak ilerleyen Yarlung Tsangpo'nun Brahmaputra Nehri ile birleşmeden önce yaptığı keskin bir dönüşün izini sürer. 

Bu bölge, 25.530 fit (7.782 metre) yüksekliğindeki Namcha Barwa ve 23.930 fit (7.294 metre) yüksekliğindeki Gyala Peri zirveleri arasında kalan, dünyanın en az keşfedilmiş ve en zorlu arazilerinden birini barındırır.

Kanyon, bu zorlu geçitte 19.715 fit (6.009 metre) derinliğe kadar iner ve bu özelliği ile Büyük Kanyon'un üç katı derinliğe sahip olur. 

Ortalama 7.440 fit (2.270 metre) derinlik ile Yarlung Tsangpo, Dünya'nın en büyük kara kanyonu unvanını hak eder.

ÜÇ MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU

Yarlung Tsangpo Büyük Kanyonu'nun oluşumu, yaklaşık 3 milyon yıl önce, tektonik kuvvetlerin Dünya'nın kabuğunu yukarı itmesi ve Yarlung Tsangpo Nehri'nin yolunu dik hale getirmesiyle başlamış. Bu süreç, büyük bir erozyonun meydana gelmesine ve kanyonun bugünkü devasa boyutlarına ulaşmasına neden olmuş.

DÜNYANIN EN UZUN AĞACINA SAHİP

Ağaç Uzun

Tüm bu devasa boyutları ve rekorları yetmezmiş gibi, kanyon aynı zamanda Asya'da keşfedilen en uzun ağaca da ev sahipliği yapıyor. 

Tibet Özerk Bölgesi'nin eşsiz ekosistemini korumak amacıyla Mayıs 2023'te Pekin Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından ölçülen 335 fit (102 metre) uzunluğundaki bu dev selvi, Özgürlük Heykeli'ni gölgede bırakacak büyüklükte. 

Bu keşif, Yarlung Tsangpo'nun doğa harikası olarak taşıdığı bir diğer olağanüstü unvan olarak kayıtlara geçti.

Dünyanın en büyük kara kanyonu olan Yarlung Tsangpo, sadece boyutlarıyla değil, aynı zamanda barındırdığı eşsiz doğal güzellikler ve ekosistemle de insanı büyüleyen bir doğa mucizesi.

Dev kürek balığı depremi mi haber veriyor! Dev kürek balığı depremi mi haber veriyor!

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR