Akıllı saatlerin Parkinson hastalığını ilk belirtiler görülmeye başlamadan 7 yıl önce tespit etmekte kullanılabileceği belirlendi.
İngiltere Cardiff Üniversitesi UK Dementia Research Institute'nce bunama üzerine araştırmalar yapıldı. Araştırma için 103 bin 712 kişinin akıllı saat verilerini yapay zeka kullanarak analiz etti.
Kullanıcıların bir hafta boyunca hareket hızlarını ölçen araştırmacılar, kimlerin Parkinson hastalığına yakalanacağını başarıyla belirledi.
Bilim insanları, bunun yaygın bir şekilde erken teşhis için kullanılan bir yöntem haline gelmesini ümit ediyor.
Bilimsel dergi Nature Bedicine’de yayımlanan makalenin yazarları, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu, başka bilim insanlarının da dünyanın farklı bölgelerindeki akıllı saat kullanıcılarının verilerini benzer bir şekilde inceleyerek bu yöntemi test edebileceğini belirttiler.
Hastalığın belirtileri arasında istemsizce titreme, harekette yavaşlama ve kaslarda esneklik kaybının yer aldığını kaydeden araştırmacılar, genellikle hastalık teşhis edilene kadar beynin hasar görmüş olabileceğini kaydettiler.
Araştırmaya liderlik eden Dr. Cynthia Sandor, İngiltere gibi halkın yüzde 30’unun akıllı saat kullandığı toplumlarda bu yöntemin Parkinson hastalığını erken teşhis etmek için ucuz ve güvenilir bir yöntem olabileceğini kaydetti.
Sandor, şöyle dedi:
''Sadece bir haftalık verileri inceleyerek yedi yıla kadar ileriyi öngörmeyi başardık. Bu sonuçlardan yola çıkarak hastalığın erken teşhisi için güvenilir bir yöntem geliştirebiliriz. Bunun hem araştırmaların iyileştirilmesi hem de gelecekte bir tedavi bulunursa hastaların erkenden tedaviye başlaması için kullanılması mümkün.''
Yarım milyon kişinin sağlık verilerini paylaştığı UK Biobank’ın verileri kullanarak yapılan araştırmada yer alan Dr. Kathryn Peall da geliştirdikleri yöntemin Parkinson hastalığı belirtilerini, yaşlılık veya güç kaybı gibi benzer durumların belirtilerinden ayırt edebildiğini ifade etti.
Peall, ''Modelimizi farklı hastalıklarla ve nöron kaybına yol açan diğer hastalıklarla test ettiğimizde de Parkinson hastalığını net bir şekilde ayırt etmeyi başardık'' dedi.
(BBCTürkçe)