Rus bilim insanları hayal edilemez olanı yaptı. Buz gibi soğuk kıta Antarktika'da karpuz yetiştirdiler.

Tarımsal başarı, Soğuk Kutbu'nda bulunan yıl boyunca süren bir Rus araştırma istasyonu olan Vostok İstasyonu'ndaki bir deneyin parçasıydı. bu nedenle kaydedilen sıcaklıkların bir zamanlar soğuk eksi 128.6 derece Fahrenheit'e (eksi 89.2 santigrat derece) ulaştığı Dünya'daki en soğuk yer olarak sınıflandırıldığı için adlandırıldı.

Önce Koşullar Oluşturuldu

Vostok İstasyonu'nun serasını karpuzlara karşı daha misafirperver hale getirmek için, Kuzey Kutbu ve Antarktika Araştırma Enstitüsü'nün (AARI) Rusya Antarktika Seferi'nden araştırmacılar, Agrofizik Araştırma Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü'nden meslektaşların yanı sıra hava sıcaklığını ve nemi sulu meyveye uygun koşullara yükseltebilecekleri bir vaha yarattılar.

Ekip, sadece lezzetli lezzetleri için değil, aynı zamanda düşük atmosferik basınca ve seranın içindeki oksijen eksikliğine uyum sağlama yetenekleri için iki çeşit erken olgunlaşan karpuz seçti. 

Tohumları ince bir toprak ikame tabakasına ektiler ve güneş ışığını taklit eden özel aydınlatma kullandılar. Bitkileri tozlaştıracak böcek bulunmadığından, AARI'den tercüme edilen bir açıklamaya göre, araştırmacılar her şeyi elle tozlaştırmakla görevlendirildi.

103 Günde Olgunlaştı

Tohumların ekilmesinden tam 103 gün sonra, araştırmacılar, altı farklı bitkide  8 adet "olgun ve tatlı meyve", karpuzu yetiştirmenin sevincini yaşadı.    
Rus Coğrafya Derneği'nden tercüme edilen bir açıklamaya göre, karpuzlar, 13 kilograma kadar büyüdü.

Deney, doğru koşullar altında karpuzların gezegendeki en soğuk noktada yetiştirilebileceğini kanıtlamakta başarılı olmakla kalmadı, aynı zamanda Antarktika'nın zorlu koşullarında yaşayan bilim insanlarına heyecan verici bir atıştırmalık sağladı.

Bu, Vostok İstasyonu'nda ilk kez yetiştirilen ürünler değil. Açıklamaya göre, 2020 yılında araştırmacılar, dereotu, fesleğen, maydanoz, roka ve lahana dahil olmak üzere çeşitli bitkileri başarıyla yetiştirdiler.

Menüde sırada, bilim adamları böğürtlen, yaban mersini ve çilek de dahil olmak üzere çeşitli meyveler yetiştirmeyi planlıyorlar.

Karpuzun Hikayesi

Karpuzun, Sudan'da ortaya çıktığı söyleniyordu. Ancak, bilim insanları yaz aylarının serinleten ve vazgeçilmez meyvesi karpuzun tartışmalı kökenini sonunda belirledi.

Yeni genetik çalışmasında karpuzun daha önceden düşünüldüğü gibi Batı Afrika'dan değil, Doğu Afrika'dan köken aldığı anlaşıldı.

Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır'da 4 bin 300 yıl önceden kalma bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimini keşfetmişlerdi.
(livescience)