Colorado'da antik çağın hastalığı olarak bilinen veba ''kara ölüm'' bir kişinin ölümüne neden oldu

Pueblo Halk Sağlığı ve Çevre Dairesi (PDPHE) yaptığı açıklamada, ''Pueblo İlçesi sakinlerinden birinde veba vakası tespit edilmiştir'' dedi. 

Dört gün önce şüpheli bir hastalık vakası olduğunu açıklayan yetkililer, enfeksiyonun kesin kaynağının şu anda bilinmediğini söyledi.

''''Kara ölüm'' olarak da adlandırılan vebaya ''yersinia pestis'' bakterisinin neden olduğu ve genellikle kemirgenler arasında dolaşan bir enfeksiyondur'' diyen uzmanlar, vebanın pire ısırıkları yoluyla insanlara bulaşabildiğini ve enfekte hayvanların dokusuna veya vücut sıvılarına temasla da yayılabildiğini kaydetti.

Uzmanlar, en yaygın veba türünün, lenf sistemi enfeksiyonu olan bubonik vebası olduğunu, bu durumda, lenf düğümlerinin şiştiğini, ''buboes'' olarak bilinen ağrılı şişliklerin oluştuğunu ifade ederek, bubonik vebanın diğer belirtileri arasında ateş, baş ağrısı ve titremenin bulunduğunu, tedavi edilmezse, irin dolu yaralar oluştuğunu söyledi.

50 MİLYONDAN FAZLA İNSAN ÖLDÜ

Akciğerleri etkileyen pnömonik vebanın kişiden kişiye hava yoluyla bulaşabildiğini ve ancak böyle bir bulaşmanın ABD'de 1924'ten beri bildirilmediğini anlatan uzman, şöyle konuştu:

''Tarih boyunca veba, Kara Ölüm olarak bilinen ve 1300'lerde Avrupa'da 50 milyondan fazla insanı öldüren salgın gibi büyük ölümlere neden olmuştur. Tedavi edilmezse, pnömonik veba her zaman ölümcülken, bubonik veba yüzde 30 ila yüzde 60 arasında ölüm oranına sahiptir. Ancak günümüzde veba, erken yakalanırsa antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.''

Dizlerimiz neden acıyor? Dizlerimiz neden acıyor?

KORUNMANIN YOLLARI

Halkın vebaya karşı kendilerini korumak için alabileceği önlemleri anlatan uzmanlar, ''Bu önlemler arasında kemirgenlerin evde saklanabileceği yerleri ortadan kaldırmak, ölü hayvanlarla temastan kaçınmak ve en az yüzde 20 ila yüzde 30 DEET içeren böcek kovucular kullanmak gerekiyor'' dedi.

Live sience


 

Editör: EYYUP KAÇAR