1 Ocak 2025 itibarıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) tüm ticari araçlar için zorunlu hale geliyor. Sistemin temel amacı, akaryakıt tüketimini dijital ortamda takip ederek vergi kaybını önlemek. Özellikle akaryakıt fişi ile yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bireysel araç sahipleri ise bu sisteme gönüllü olarak katılabilecekler.

TAŞIT TANIMA BİRİMİ (TTB) ÜCRETLERİ NE KADAR?

UTTS'nin hayata geçmesiyle birlikte en çok merak edilen konulardan biri Taşıt Tanıma Birimi (TTB) için ödenecek tutar oldu. Her bir araç için 1.810 TL ücret ödenecek ve bu fiyata montaj hizmeti de dahil olacak. Ödemeler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi üzerinden yapılabilecek.

Dijital paranın avantajları ve güvenlik riskleri neler? Dijital paranın avantajları ve güvenlik riskleri neler?

 FİYATLAR Yİ-ÜFE'YE GÖRE BELİRLENECEK

2024 yılı için belirlenen fiyatlar 1.810 TL olarak duyuruldu. Ancak 2025 yılı itibarıyla bu ücretler, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında güncellenecek. Her yılın başında yeni fiyatlar yürürlüğe girecek.

Araç 2

UTTS'NİN GETİRDİĞİ AVANTAJLAR VE HEDEFLER

UTTS, sadece usulsüzlükleri engellemekle kalmayıp, aynı zamanda akaryakıt tüketimini daha şeffaf hale getirecek. Ticari araçlar için zorunlu tutulacak bu sistem, vergi kayıplarını önleyerek devlet gelirlerine de katkıda bulunacak.

Editör: Ayşegül Yaşar