Meral Özdemir

Diyarbakır özellikle gastronomi alanında yaptığı çalışmalarla, son zamanlarda bir çok ürününe coğrafi işaret aldı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde devam eden girişimler sonucu, kentin şuana kadar 52 ürünü tescillenmiş durumda. 26 ürün için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuran Diyarbakır, bunlara da yakın zamanda coğrafi işaret almayı ümit ediyor.

diyarbakır ekmeği 1

Peki Diyarbakır’ın hangi ürünleri tescil bekliyor.

Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Çakıl ekmeği, Diyarbakır Çöreği, Diyarbakır Mahalle Nişanı Ekmeği, Paşa Lavaşı, Diyarbakır Tırnaklı Ekmeği ve Kişnişli Kolye için başvurdu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin başvuru listesi ise bir hayli kabarık. Belediyenin listesinde 20 yemek çeşidi var.

Büyükşehir Belediyesi Esnaf ve Sanatkâr İşleri Daire Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde bu konuda bir açıklama da yaptı. Belediyenin Diyarbakır’ın UNESCO Gastronomi Şehri sürecine katkı sunmak amacıyla projeler geliştirildiği anımsatılan açıklamada, aralarındaDiyarbakır Çağla Eşkenesi”, “Etli Işkın”, “Hıllorik Aşı / Hıllorik”, “Ayva Dizmesi”,Lepik Köftesinin de bulunduğu 20 lezzet için Marka ve Patent Kurumu’na başvuru yapıldığı duyruldu.

Belediye Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanı Ahmet Salduş, yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirterek, “Diyarbakır’ımıza özgü 52 tane ürünümüz, Türk Patent ve Markalaşma Kurumu tarafından tescillenmiş bulunmaktadır. Bir süre önce Türk Patent ve Markalaşma Kurumu’nda ilana çıkmış 20 tane yöresel ürünümüz yeniden aday gösterilmiş ve ilana çıkmıştır. Değerlendirme sürecinin ardından kentimizin lezzetlerini tescillenmesini bekliyoruz.”dedi.

diyarbakır ekmeği 2

Türk Patent ve Markalaşma Kurumu, Diyarbakır’ın başvurduğu ürünlerin tamamına coğrafi işaret verirse, kentin tescillenen ürünün sayısı 78’e çıkmış olacak.

Diyarbakır’da son olarak geçmişi 300 yıl öncesine dayanan Diyarbakır Hasır Bileziği coğrafi işaret almıştı.

Editör: HABER MERKEZİ