Tarih öncesi dönemde, Avrupa'da yaşayan insanlar, kültürlerine ve coğrafi konumlarına göre, kendilerini çeşitli boncuklarla süsleyerek ifade ettiler.

Nature Human Behavior Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Avrupa'daki tarih öncesi dönemde, insanların kendilerini oldukça çeşitli boncuklarla süsleyerek ifade ettikleri belirlendi. Bu boncukları konumlarına ve farklı tarzlarına göre sınıflandıran araştırmacılar, tarih öçncesi Avrupa'da 9 farklı kültürel grubun olduğunu ortaya çıkardı.

Boncukların 34 bin ile 24 bin yıl öncesine tarihlenen Gravettian dönemine ait olduğu  bdelirtilen araştırmada, boncukların avcı-toplayıcılar tarafından üretildiği bildirildi.

KÜLTÜRÜ BELİRLEYEN BONCUKLAR

Araştırmada, Gravettian kültürünün, fildişi, kemik, dişler (ayılar, atlar ve tavşanlardan elde edilenler dahil), boynuzlar, jet değerli taşları, deniz kabukları ve kehribar gibi çeşitli malzemelerden yapılan boncukları içerdiği ve bu boncukların, kültürel işaretlerin yanı sıra kişisel süs eşyaları olarak da kullanıldığı kaydedilen araştırmada, geçmiş yüzyıl boyunca Avrupa genelinde toplanan 134 farklı türde süs eşyasının incelenmesiyle bu bulgulara ulaşıldığı bildirildi.

Fransa'daki Bordeaux Üniversitesi'nden araştırmacı Jack Baker, farklılıkları veri tabanını oluştururken tespit ettiklerini söyledi.

Batı ile doğu arasında büyük bir fark olduğunu anlatan Baker, şöyle dedi:

''Tilki köpek dişlerini her yerde bulabilmenize rağmen, yalnızca doğuda tilki köpek dişleri takan insanları görüyoruz. Ve gerçekten de yalnızca batıda kızıl geyik köpek dişleri takan insanları buluyoruz. Yani her yerde bulunsalar da, aralarında bariz bir fark var.

Arkeolojik kayıtlardaki mevcut genetik verilere dayanarak kültürel grupların varlığı doğrulandı. Genetik gerçekten güçlü bir araçtır, ancak genetik aslında kültüre eşit değildir. Yani her ne kadar bu genetik grupları biliyor olsak da, bu onların kültürünü yansıtmıyor ki bence bu gerçekten önemli bir mesaj.''

Araştırmacılar, coğrafi farklılığın boncuk seçimindeki bu farklılıkları kısmen açıklayabileceğini, ancak ''kültürel olarak belirlenen sınırların'' çok daha büyük bir faktör olduğunu belirlediler.

Cenaze törenlerinin "Doğu Avrupa'daki Erken ve Orta Gravettian insanlarında ortak bir kültürel özellik olduğunu ifade eden araştırmacılar, ancak zamanla bu uygulamadan uzaklaşıldığını söykledi.

KAYNAK: livesience.com

Editör: NAZMİ KAHRAMAN