Bağışıklık isteminin gizemini çözen bilim insanı Lasker Ödülüne layık görüldü

Teksas Güneybatı Tıp Merkezi Üniversitesi'nden biyokimyacı Zhijian ''James'' Chen, vücudun yabancı istilacıları tespit edip onlara karşı savaşmasını sağlayan kritik bir mekanizmayı keşfettiği için bu yılın Lasker Ödüllerinden birini kazandı.

Sıklıkla ''Amerikan Nobel'i'' olarak anılan Lasker Ödülleri, biyomedikal araştırmadaki en prestijli ödüllerden biri olarak görülüyor.

Chen'in keşfi, bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığına dair temel bir anlayışımızı derinleştirmesiyle birlikte, otoimmün hastalıklar ve çeşitli nörolojik bozuklukların tedavisinde yeni yollar açabilir.

VÜCUDUN YANGIN ALRMI SİSTEMİ

Chen ve ekibi, vücudun yabancı DNA'yı tespit ederek bağışıklık sistemini harekete geçiren bir enzim olan ''döngüsel GMP-AMP sentaz'' veya kısaca cGAS adını verdikleri bir molekülü keşfetti. Bu, vücudun virüsler ve bakteriler gibi istilacıları fark edip onlara karşı savunma mekanizmalarını devreye sokmasına yardımcı olan bir tür ''yangın alarmı'' görevi görür.

Bu keşif, bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığına dair uzun süredir süren bir gizemi çözmüş oldu. Ancak, cGAS sistemi her zaman kusursuz çalışmıyor. Bazı durumlarda, kendi DNA'mızı yabancı olarak algılayarak otoimmün hastalıklara yol açabiliyor.

KEŞFİN ÖNEMİ VE GELECEĞİ

Sesiniz hastalığınızı belirliyor Sesiniz hastalığınızı belirliyor

Keşfin, otoimmün hastalıklar, nörodejeneratif hastalıklar ve hatta bazı kanser türlerinin tedavisinde yeni stratejiler geliştirmek için önemli bir adım olarak görüldüğünü belirten bilim insanları, cGAS sistemini hedef alan ilaçlar geliştirerek bu hastalıkların tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedebileceklerini kaydetti.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR