Yaşlı insanların içki içtikten sonra gençlere göre kendilerini daha kötü hissetmelerinin bazı nedenleri olduğunu belirten bilim insanları, birçok kişinin birkaç içkiden sonra gelen şiddetli baş ağrısı, nemli cilt, yarışan düşünceler ve mide bulantısı gibi nedenlere değindi.

Araştırmacılar, yaşlı insanların gençliklerinde hiçbir olumsuz etkisi olmadan içtikleri alkol miktarının artık kendilerini güçsüz hissettirdiğini fark ettiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

''Yaşlandıkça karaciğerinizdeki enzimler alkolü parçalamada daha az etkili hale geliyor. Bu da toksik maddelerin vücudunuzda daha uzun süre kalmasına ve daha yoğun bir akşamdan kalma yaşamanıza neden olabilir.

Yaşlı bireylerde diyabet, artrit gibi kronik rahatsızlıklar daha yaygın. Alkol, bu rahatsızlıklardan kaynaklanan iltihabı artırarak akşamdan kalma semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

Hem yaşlanma hem de alkol vücudun susuz kalmasına yol açar. Dehidrasyon, baş ağrısı ve yorgunluk gibi akşamdan kalma semptomlarını şiddetlendirir. Ayrıca, yaşlı bireylerde vücuttaki su miktarı doğal olarak azalır, bu da alkolün etkisini artırabilir.

Alkol ve yaşlanma, uyku kalitesini olumsuz etkiler. Yaşlandıkça uyku düzeniniz zaten bozulmaya meyilliyken, alkolün eklenmesi uykusuzluk ve yorgunluğa neden olarak akşamdan kalmanızı daha da zorlaştırabilir.''

Araştırmacılar, bu septomların azaltılması amacıyla, bol su içmek, dilenme, ağrı kesici kullanmayı önerirken, ''Unutmayın, en iyi çözüm aşırıya kaçmamaktır'' dedi.

Kaynak: livesience