Böcekler çiçeklerde polen olduğunu nasıl biliyor? Böcekler, hangi çiçekte polen rezervi olduğunu öğrenmek için çeşitli stratejiler geliştiriyor

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nde çiçek rengi evrimi üzerine bir çalışma yapıldı. Çiçeklerin, tozlaşan böcekleri polen rezervleri hakkında bilgilendirmek için renk, koku ve hatta elektriksel değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli stratejiler kullandıkları belirtildi.

Tozlayıcılar bir çiçeğe konduğunda yemek için tatlı nektar ve yavrularına  götürecek besleyici polen parçacıkları arayan böcekler poleni nerede bulacaklarını nasıl biliyor? 

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nde çiçek rengi evrimi üzerine çalışan biyolog Casper van der Kooi, ''Bir çiçek, lezzetli, aromatik toz parçalarını açıkça sergiler ve tozlayıcıların hemen nereye gideceklerini bilmelerini sağlar. Ancak gerçek oldukça farklıdır. Dürüst bir sinyal yaymak bitkinin çıkarına değil'' dedi.

Bitkiler için polenin üremeyle ilgili olduğunu, bu tozu yaratma amacının, bir çiçeğin gametlerini veya üreme hücrelerini başka bir çiçeğe aktararak bir tohum oluşturmak olduğunu kaydeden Kooi, şöyle dedi:

''Bitkiler genellikle bu iş için tozlayıcılara ihtiyaç duyar. Eğer böcekler poleni yerse ya da yanlış polen taşıyıcıları ona ilk ulaşırsa, bitkinin yatırdığı enerji boşa gider. Yani çoğu bitki için polen gizlidir ve bu da böceğin görevini yerine getirmesini zorlaştırır.''

Birleşik Krallık'taki Exeter Üniversitesi profesörü Natalie Hempel de Ibarra da, bitkilerin doğrudan iletişim kurmak yerine genellikle bilgi iletmek için ince sinyaller kullandığını ve hangi çiçekleri ziyaret edeceğine karar verdiğini söyledi.

Görsel ipuçları bitki-tozlayıcı iletişiminin ana biçimlerinden biridir. Hempel de Ibarra, çiçeklerin rengarenk olduğunu ve böceklerin renkli nesnelere karşı doğuştan bir ilgiye sahip olduğunu söyledi. 

''SİNEKLER SARIYI, ARILAR MAVİYİ TERCİH EDİYOR''

Böceklerin, çiçeklerin saldığı koku, renkleri ve yaydıkları ince sinyalleri tespit edebildiklerini kaydeden Ibbara, çiçeklerin zayıf bir elektrik alanına sahip olduğunu ve bu alanın çiçeğin şeklinden etkilendiğini söyledi.

Yapılan araştırmada, böceklerin belirli renklere ilgi duyduğu ve sinekler sarıya yönelme eğilimindeyken, arıların maviyi tercih ettikleri belirlendi.

Kaynak: Live Sience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN