CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıklu, boşaltılan Diyarbakır 5. Nolu Cezaevinin sadece yüzleşme müzesi olması gerektiğini belirterek “Eğer Parlamentonun çıkardığı bir özür yasası ile müze olsaydı daha anlamlı olurdu” dedi.
Meclisteki Bütçe Plan Komisyonu toplantısında konuşan Tanrıkulu, boşaltılan Diyarbakır Cezaevi, merkez bankası binasının düzeye dönüştürülmesi ve kentteki tarihi yerler ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
Diyarbakır Cezaevinin Ekim 2022 tarihinde boşaltılmış olması, 7 Haziran’da bir ihale sürecinin başlatılması olmasının olumlu olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Ben arkadaşlarımla beraber 2013 tarihinde Meclise bir kanun teklifi sunmuştum ve Diyarbakır Cezaevinin bir Meclis kararıyla bir hafıza müzesine, bir yüzleşme müzesine dönüştürülmesini istemiştim. Dünyadaki örnekler, sonuçta tarihte yaşanan bu tür zalimce örneklerden hareketle bunun bir idari kararla değil, daha çok Parlamentonun devreye girdiği bir özür yasasıyla aynı zamanda olması gerektiği yönündedir” dedi.
“SADECE HAFIZA VE YÜZLEŞME MÜZESİ OLMALIDIR”
Tanrıkulu, cezaevinin müzeye Parlamentodan çıkarılacak bir özür yasası ile birlikte müzeye dönüştürülmesi halinde bunun daha anlamlı olacağını ifade ederek, “Ama bundan sonrası bakımından da eğer Diyarbakır'daki cezaevi bir müzeye dönüştürülecekse ihale sürecinin Diyarbakır'daki müze, Diyarbakır'daki cezaevindeki işlevsel alanın başka bir şeye dönüştürülmeden sadece bir hafıza ve yüzleşme müzesi olarak kalması amaçlanmalıdır. Yani cezaevinin içinde bulunduğu alanda başka bir fonksiyon olmamalıdır. Evet, büyük bir alan ama olmamalıdır, sadece müze olmalıdır. İkinci olarak da 1980-1984 arasında çok ağır işkencelere ve ölümlere sebep olmuştur, 34 yurttaşımız Diyarbakır Cezaevinde yaşamını yitirmiştir ve dünyadaki istatistiklere göre tarihteki en berbat 10 cezaevinden biridir Diyarbakır Cezaevi. Dolayısıyla, bu anlama uygun hale getirilmelidir, 1980-1984'teki mimarisine uygun hale getirilmelidir” diye konuştu.
“MERKEZ BANKASI MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLSÜN”
Diyarbakır Merkez Bankasının ihtiyacı karşılamadığını ve tarihi bir yapı olan buranında bir kent müzesine dönüştürülmesini isteyen Tanrıkulu, “Diyarbakır Merkez Bankası binasının boşaltılıp oranın bir şehir müzesine dönüştürülmesi lazım. Merkez Bankası da buna, böyle bir girişime sıcak bakıyor, dolayısıyla sizin de hiç olmazsa bu konuda daha girişimsel bir tutum almanız gerekmektedir” dedi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu, Diyarbakır’ın sahip olduğu kültürel miraslar olan Silvan Hasuni Mağaraları, Lice ilçesindeki Bırkleyn Mağaraları, Sinek Çayı ve Hilar Mağaralarının durumunu da gündeme getirdi. Söz konusu kültürel miraslara sahip çıkılmasını isteyen Tanrıkulu, Diyarbakır'ın İçkale içerisinde bulunan Amida Höyük kazılarında yaşanan sıkıntıyı da gündeme getirdi.
BAKANLIĞA "KÜRTÇE KONUSUNDA CESARETLİ OLUN” ÇAĞRISI
Tanrıkulu, sinema, tiyatro alanında da özellikle Kürt dilinin, Kürtçenin daha fazla kullanılır hale gelmesi bakımından da bakanlığın aktardığı kaynakların daha da artırılmasını isteyerek, “Siyasi atmosferden etkilenen kurullar kraldan çok kralcılık yapmaktalar ve dolayısıyla bu destekleri en aza indirmekteler. Dolayısıyla sinema, tiyatro ve diğer alanlarda da yayın alanlarında da sonuçta Kürt dilinin, Kürtçenin ve diğer diyalektlerin desteklenmesi noktasında Bakanlığınızın daha cesaretli olması gerektiğini buradan ifade etmek istiyorum. Yani önleyici, yasaklayıcı değil dolayısıyla kültür alanında bu alanları açan politikaların öncüsü olmalısınız. Bu alanlardan yürürsek normalleşmeyi sağlayabiliriz” dedi.