Dengeli bir diyet, orta düzeyde atıştırmalık içerebilir ancak, herhangi bir abur cuburu abartmak gerçek bir hasara yol açabilir.

Birkaç cips yiyerek kurtulabileceğinizi düşünebilirsiniz, ancak sağlıklı beslenmeyle elde ettiğiniz olumlu beslenme hedeflerinizi kolayca ortadan kaldırabilirsiniz. Cips yemeyi seviyorsanız, hayatınız boyunca çok korkutucu bedensel değişiklikler göreceğinizden emin olabilirsiniz, özellikle de bu tuzlu, yağ dolu atıştırmalıklardan paketlerce yiyorsanız. Çok sayıda çalışma ve araştırma sayesinde, bilim insanları düzenli olarak çok fazla patates cipsi yemenin yedi inanılmaz derecede zararlı yan etkisini buldu. 

Bir dahaki sefere cips yemeden önce, bir kez daha düşünün!

Peki bir paket cips yediğinizde neler oluyor?

1.        Çok fazla cips kan basıncınızı yükseltir

Hiç kimse yüksek tansiyon ile yaşamak istemez, özellikle de bunama veya kalp sorunları gibi sayısız sağlık sorununa yol açtığında.

Cips yemeyi seviyorsanız, her porsiyonda bulunan yüksek sodyum seviyeleri sebebiyle hipertansiyon yaşama riskiniz artar.

Harvard Tıp Fakültesi’ne göre, bu atıştırmalıklarda bulunan tuz, diğer yiyecek maddelerine kıyasla sodyum seviyelerinizi önemli ölçüde dengesizleştirir ve sizi hemen tehlikeye atar.

2.        Kanser riskini arttırır.

En sevdiğiniz cips paketinin kanser riskinizi artırabileceğini hiç tahmin etmemiş olabilirsiniz. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, işlenmiş gıdalarda bulunan akrilamid adlı bir kimyasal kanserojen özelliklere sahiptir ve çeşitli kanserlere yol açabilir.

Bu, cips severler için oldukça kötü bir haberdir. Patates cipsleri bu kimyasaldan yüksek seviyelerde içerir ve birçok insanın akrilamid tüketmesi için çok doğrudan bir yol sunar.

Patates cipslerinin nikotin gibi yüksek riskli bir kanserojenle aynı tehlikeleri sunmasının mümkün olmadığını düşünebilirsiniz, ancak aldanmayın! Hem sigara dumanı hem de patates cipsleri bu kanserojeni içerir ve sağlığınız için çok ani ve belirgin bir tehdit hale gelir.

3.        Kalp hastalığına yakalanma riskinizi artırıyor

İşlenmiş yağlı yiyeceklerin kalbinize ciddi zararlar verebileceğini her zaman duymuşsunuzdur ve cipsler sağlığınızı mahvetme konusunda hiçbir şeyden çekinmezler. Cips yemeyi seviyorsanız, kanserojen akrilamidler sayesinde kalp hastalığının olası yan etkisine karşı hazırlıklı olmalısınız.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre akrilamidler kalp hastalığı riskini artırıryor.

National Library of Medicine aracılığıyla yayınlanan 2009 tarihli bir tıbbi çalışma, akrilamid tüketmenin kalp sağlığı üzerindeki ciddi sonuçlarını doğruladı. Herhangi bir kalp komplikasyonundan kaçınmanız gerekiyorsa bilimsel olarak kanıtlanmış tehlikeli bu atıştırmalıkları yerken bir daha düşünün.

4.        İnme riskinizi artırıyor

Cips atıştırmaya gelince, sadece akrilamidlerden daha fazlasına dikkat etmelisiniz. Cipsler çok miktarda kolesterol içerir ve eğer ailenizde felç geçmişi varsa, bir dahaki sefere canınız çektiğinde bu atıştırmalıklardan uzak durmalısınız.

Uyarıları görmezden gelip doğrudan bu yağ dolu patates cipsi paketine yönelirseniz, gelecekte olası bir anevrizma ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yüksek miktarda kolesterol içeren yiyeceklerin bıraktığı yağ birikintileri , atardamarlarınızda tıkanıklığa neden olarak doğrudan felce yol açabilmektedir.

5.        Kısırlık riskini arttırıyor

Sadece  cips paketinizdeki yağ veya kolesterol konusunda endişelenmeniz gerektiğini düşünüyorsanız , bir kez daha düşünün!  Trans yağlar da aynı derecede ciddi hasarlara yol açabilmekte.

Bilim insanları hala trans yağların uzun vadeli etkileri üzerinde araştırma yapıyor ancak, son keşifleri o cips paketini hemen bırakmanızı sağlayabilir. Harvard Tıp Fakültesi’ne göre trans yağlar kadınlarda kısırlık riskini artırıyor.

6.        Yoğun kilo alımına neden oluyor

Çok fazla boş kalori içerdikleri ve aşırı tüketime uygun oldukları göz önüne alındığında, cipslerin önemli miktarda kilo alımına neden olması hiç de şaşırtıcı değil.

New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırma, cips gibi atıştırmalık yiyecekleri doğrudan aşırı kilo değişimleriyle ilişkilendirirken, Deakin Üniversitesi, cipslerin tuz içeriğinin onları dil papillerimiz için karşı konulmaz hale getirdiğini ve gerektiğinden fazlasını kolayca yememize neden olduğunu buldu. Ekstra yağ içeriğini tuzla birleştirirseniz herkesin kilo hedeflerini mahvedecek mükemmel bir kötü beslenme fırtınasıyla karşılaşırsınız.

7.        Depresyonla ilişkilendirildiği belirtiliyor

Patates cipsi yemenin yan etkileri sadece fiziksel sağlığınıza zarar vermez. Cips torbalarıyla yüksek miktarda trans yağ almanız zihinsel sağlığınızı da riske atar.

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde yayımlanan 2016 tarihli bir araştırmaya göre, trans yağların artan tüketimi depresyon olasılığının artmasına neden oluyor. Fazladan bir atıştırmalık almanın ruh halinizi düzeltebileceğini ve ruh sağlığınıza yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız, hayatınıza gerçek zararlar verebilecek bu korkunç yan etkiyi değerlendirmeye hazır olun. Bir dahaki sefere atıştırma isteğiniz geldiğinde, cipsleri bırakın ve sağlıklı bir atıştırmalık alın.

Web site: https://dytoykukacar.com/

Instagram: https://www.instagram.com/diyetisyenoykukacar/

Twitter: https://x.com/dytoykukacar

Facebook: https://www.facebook.com/diyetisyenoykukacar/