Beynimiz, vücudumuzun en karmaşık ve enerji tüketen organlarından biridir. Bu nedenle, optimal bir şekilde çalışması için doğru beslenmeye ihtiyacı vardır.


Peki, hangi besinler bilişsel performansımızı artırabilir? Gelin birlikte bilimsel olarak kanıtlanmış, beyin sağlığını destekleyen 5 süper besini ele alalım.

1. Yaban Mersini (Blueberry):

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde beyin hücrelerini serbest radikallere karşı korur ve hafızayı güçlendirir. 2023 yılında The Journal of Aging Research’te yayınlanan bir pilot çalışma; düzenli yaban mersini tüketiminin, yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını ve alzheimer hastalığı riskini azalttığını ortaya koymuştur.

2. Ceviz:

Ceviz şekil olarak beyine benzediğinden sıklıkla "beyin gıdası" olarak adlandırılır. Omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin içeriğiyle beyin hücrelerini besler ve sinaptik bağlantıları güçlendirir. 

2020 yılında Nutrients Journal’da yayınlanan bir çalışmada cevizin, antioksidan ve anti-inflamatuar bileşenleri nedeniyle bilişsel gerileme ve bunama riskini azaltabileceği, başlangıcını geciktirebileceği ve ilerlemesini yavaşlatabileceğine dair veriler elde edilmiştir.

3. Zerdeçal:

Zerdeçal, kurkumin adı verilen güçlü bir antioksidan içerir. Kurkumin, beyin iltihabını azaltır ve sinir hücrelerini korur.

Birçok yaygın beyin rahatsızlığının BDNF proteinin (Beyin kaynaklı nörotrofik faktör) azalmış seviyeleriyle bağlantılı olduğu görülmüştür. Depresyon ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere…

Hem hayvan hem de insan çalışmalarında kurkuminin beyindeki BDNF seviyelerini artırabileceği bulunmuştur. Birçok beyin hastalığı ve yaşa bağlı beyin fonksiyonu azalmasını geciktirmede veya hatta tersine çevirmede etkili olduğu ileri sürülmektedir. Ancak bunu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

4. Tam Tahıllar:

Tam tahıllar B vitaminleri, magnezyum ve lif açısından zengindir. Bu besinler, beyin fonksiyonlarını destekler ve kan şekerini dengede tutar. Tam tahıllı beslenen kişilerin, rafine tahılları tüketen kişilere göre daha iyi bir hafızaya sahip olduğu bulunmuştur. 

5. Avokado:

Avokado, beyin ve zihni güçlendiren besinlerle doludur. E vitamini, folat, niasin, pantotenik asit, potasyum ve diyet lifi… Bunların hepsi bir araya gelerek avokadoyu iyi bir ruh hali yemeği yapar. 2021 yılında yayınlanan bir çalışma avokado tüketiminin, anlamlı düzeyde daha iyi IWR, DWR ve genel küresel biliş puanı ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. 

Bugün beyin sağlığımızı destekleyen 5 süper besini ele aldık ancak, unutmamak gerekir ki; sağlıklı bir beyin için sadece beslenme değil, aynı zamanda düzenli egzersiz yapmaya, kaliteli bir uykuya ve stres yönetimine de hassasiyet göstermek gerekir. 

Website: https://dytoykukacar.com/

Instagram: https://www.instagram.com/diyetisyenoykukacar/

X: https://x.com/dytoykukacar

Facebook: https://www.facebook.com/diyetisyenoykukacar/