Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması veya dışkının sertleşmesi nedeniyle dışkının zor ve seyrek olarak boşaltılması durumudur.

Bu durum, birçok kişiyi etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur.

Kabızlığın birçok nedeni olabilir, bunlar arasında:

Beslenme alışkanlıkları, ilaç kullanımı, bağırsakta emilim bozuklukları, fiziksel aktivite eksikliği, yaş gibi faktörler bulunur. Beslenme alışkanlıkları, kabızlık üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yeterli miktarda lif almamak, sıvı tüketiminin az olması ve bazı gıdaların aşırı tüketimi kabızlığa neden olabilir. Bu yazımızda kabızlık sorununuza iyi gelebilecek 5 besini ele aldık.

Kuru Erik /Kuru Erik Suyu

Kuru erik kabızlığa yardımcı olabilecek güvenilir eski bir besindir. Üç haftalık kuru erik tüketimi bağırsak hareketlerinin sayısını önemli ölçüde artırmaktadır. Kuru erik suyu gibi, kuru erikler de lif, polifenol ve sorbitol içerir. Bağırsak hareketlerini artırmanın yanı sıra dışkı kıvamını ve dışkılamayı da iyileştirmeye katkı sunar.

Psyllium Kabuğu

Psyllium, Plantago ovata bitkisinin tohumlarından elde edilir. Kabızlığı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Psyllium çözünebilir lif açısından zengindir. Bu lif bağırsakta suyu hapsederek dışkının nemlenmesine yardımcı olur ve kabızlığı önler. Psyllium aynı zamanda probiyotik etkiye sahip olduğundan bağırsak florasını dengeler, sindirimi iyileştirir.

Kivi

Kivi kabızlığı gidermedeki potansiyel faydaları nedeniyle son zamanlarda popülerlik kazanan bir yiyecek. Araştırmalara göre bağırsak mikrobiyotası ve bağırsak hareketliliği üzerinde faydalı etkileri olabilecek lif, polifenol ve C vitamini açısından iyi bir kaynaktır. 2021'de yayınlanan yeni bir randomize kontrollü çalışma, kivi tüketiminin kronik kabızlığı olan katılımcılarda şişkinlik ve kabızlık semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermektedir. Kivi ayrıca psyllium ve kuru eriklere kıyasla en düşük yan etki ve memnuniyetsizlik oluşumunu göstermiştir.

Öğütülmüş keten tohumu

Öğütülmüş keten tohumları, dışkıya hacim kazandırmaya ve bağırsak mikrobiyotasını optimize etmeye yardımcı olabilen çözünebilir lif ve prebiyotikler açısından zengindir. Sadece 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu yaklaşık 4 gram diyet lifi içerir. Fonksiyonel kabızlığı olan katılımcılarla 2020 yılında yürütülen randomize bir çalışmada, öğütülmüş keten tohumu tüketenlerin, laktuloz (kabızlığı tedavi eden bir ilaç) alanlara kıyasla bağırsak hareketleriyle ilgili daha az sorun, daha az karın ağrısı ve daha iyi boşaltım yaşadıkları görülmüştür.

Chia Tohumu

Keten tohumları gibi chia tohumları da lif ve besin profili nedeniyle kan şekeri kontrolü, kalp sağlığı ve bağırsak sağlığı için faydalıdır. Chia tohumlarının %30'undan fazlası hacim olarak liftir. Chia tohumlarının sağlık yararlarına ilişkin 2022 tarihli bir inceleme, bunların sizi daha tok tutan, bağırsak hareketlerini destekleyen ve kabızlığı önleyen bir lif türü olan çözünmeyen lif sağladığını belirtiyor.

  Website: https://dytoykukacar.com/

Instagram: https://www.instagram.com/diyetisyenoykukacar/

X: https://x.com/dytoykukacar

Facebook: https://www.facebook.com/diyetisyenoykukacar/