Bilgisayar biliminde yapılan çalışmalarla daha az enerji harcayarak, daha hızlı bilgisayarlar kullanılabilecek.

Bilgisayar biliminde heyecan verici bir gelişme, Kaliforniya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma ile gün yüzüne çıktı. 

Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan livesience'de yer alan araştırma, mevcut bilgisayar sistemlerinde devrim niteliğinde bir değişim öneriyor. Bilgisayar bilimi alanında yaşanan bu dönüşüm, telefonlar ve dizüstü bilgisayarların işlem hızını iki katına çıkarabilirken, aynı zamanda enerji tüketimini de yarı yarıya azaltabilir.

Yapılan araştırmaya göre, geleneksel bilgisayar sistemlerinin işleme modelleri, bileşenlerin ayrı ayrı ve sıralı olarak çalışmasını gerektiriyor; Bu da işlem sürelerini yavaşlatıyor.

Araştırmacılar "eş zamanlı ve heterojen çoklu iş parçacığı (SHMT)" adını verdikleri yeni bir yaklaşım geliştirdiler. Bu yaklaşım, işlem birimlerinin aynı kod bölgesi üzerinde eş zamanlı olarak çalışmasını sağlayarak darboğazları ortadan kaldırıyor.

Yapılan prototip testlerde, SHMT'nin geleneksel sistemlere göre görevleri neredeyse iki kat daha hızlı gerçekleştirdiği ve enerji tüketimini yüzde 51 oranında azalttığı gözlemlendi. Bu da, mevcut bileşenlerin kullanımını optimize ederek, büyük ölçüde performans artışı ve enerji verimliliği sağlayabileceğini gösteriyor.

Bu yeni yaklaşımın, mevcut sistemlere uygulanmasıyla donanım maliyetlerinin azalması ve karbon emisyonlarının düşmesi gibi çevresel faydaların yanı sıra büyük veri merkezlerinin enerji tüketimini azaltarak su kullanımını da düşürebileceğini ifade eden araştırmacılar, bu çalışmanın sadece bir prototip aşamasında olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN