Dicle Üniversitesi öğrencileri kadın cinayetlerine tepki göstermek ve dayanışmak amacıyla kampüsteki öğrenci merkezi civarında oturma eylemi yaptı.

Eylemin ardından açıklama yapan öğrenciler kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Diyarbakır’daki o cadde 33 gün trafiğe kapatılacak Diyarbakır’daki o cadde 33 gün trafiğe kapatılacak

“Kadın cinayetleri, toplumumuzun en derin yaralarından biri olmaya devam ediyor. Bu durum, sadece bireysel olaylar olarak değerlendirilemez; toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ataerkil yapılar ve yetersiz politikaların bir sonucudur.

Devletin asli görevi, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve onların yaşam hakkını korumaktır. Ancak mevcut uygulamalara bakıldığında, kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda etkin bir politika izlenmediği açıktır. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir geri adımdır ve bu durum, kadınların yaşam hakkını korumaya yönelik devletin kararlılığını sorgulanır hale getirmektedir.

Kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için devletin acilen etkili, kapsamlı ve uzun vadeli bir politika geliştirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, kadına yönelik şiddetle mücadelede hem hukuki düzenlemelerin tam anlamıyla uygulanması hem de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılması önemlidir. Ayrıca, şiddet vakalarına zamanında ve etkin müdahale edilmesi, mağdurların korunması ve faillerin caydırıcı cezalarla karşı karşıya kalması sağlanmalıdır.

Kadın cinayetlerinin son bulması sadece bireysel cezalarla değil, bütüncül bir yaklaşımla mümkündür. Devletin, kadınların yaşam hakkını koruma konusundaki sorumluluğu, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayalı, kararlı ve etkin politikalarla yerine getirilmelidir.

Son olarak 4 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen olayları kınıyor, bir daha gerçekleşmemesi için önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.”

Editör: Nazmi Kahraman