Diyarbakır'ın Balıkçılarbaşı Postanesi ile ilgili tepkiler devam ediyor.

Balıkçılarbaşı Postanesi ve bulunduğu sokak Diyarbakır'ın tarihinde önemli bir yere sahip. Tarihte kent ekonomisinin kalbinin attığı yer olarak da tanımlanan Balıkçılarbaşı'nda yer alan PTT binasının bir aileye kiraya verilmesiyle başlayan tepkiler sürüyor.

Boşaltılan tarihi binanın bir aileye kiralandığı ve aile tarafından da buranın kafeye dönüştürüleceği söylentileri tepkinin dozunu daha da artırdı.

KIRMIZIGÜL: ''KAFEYE DÖNÜŞTÜRMEK CİNAYET OLUR''

M A H S U N

Tarihi binanın cafe olarak kullanılmasıyla ilgili tepkisini sürdüren Kırmızıgül X hesabından paylaşımda bulundu.

Diyarbakır Sinema Ofisi'nin, tarihi binanın ''Diyarbakır Sinema Müzesi''ne dönüştürülmesi ile ilgili başlattığı imza kampanyasına destek veren Kırmızıgül, Kültür ve Turizm Bakanı, Diyarbakır Vali ve Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulundu.

Kırmızıgül, tarihi binanın müzeye dönüştürülmesini isteyerek, şunları söyledi:

''Kadim kent Diyarbakır doğup büyüdüğüm kent. Tarihi postanenin kafe olarak kiraya verildiği söyleniyor. Çocukluğumuzun geçtiği bu yapıyı kebapçı, kahvaltıcı ya daa kafe gibi işletmelere dönüştürülmesi cinayet olur. 

Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız, Valimiz ve Belediye Başkanımızdan rica ediyorum; Bir zamanlar İpek Borsasının Merkezi, Cumhuriyet sonrası Darphane olan bu yapıyı Diyarbakır’a yakışır bir şekilde 'Sinema Müzesi' ne dönüştürün. Biz de elimizden gelen desteği verelim.''

AHMED ARİF BURADA OKUDU

Ptt Balikçilar

Boşaltılan Balıkçılarbaşı Postanesi'nin bulunduğu tarihi bina, bir çok amaçla kullanıldı. Bina 1930'lu yıllarda Sıbyan Mektebi (Anaokulu benzeri) olarak kullanılıyordu.

Okulda, Diyarbakır'ın yetiştirdiği ünlü şair Ahmed Arif, burada eğitim aldı.

Ünlü şair Ahmed Arif anılarında, evlerine yakınlığı nedeniyle eğitimine ilk buradaki Sübyan Mektebi’nde başladığını anlatır.

DİYARBAKIR'IN EN CANLI SEMTİYDİ

Eskiden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası binası da postanenin bitişiğindeki geniş avlulu, sonradan otel haline getirilen binadaydı. Ayrıca Sümerbank satış Mağazası da burada bulunuyordu.

Ticaret ve Sanayi Odası ile İpek Borsası’nın burada bulunması sebebiyle Balıkçılarbaşı Postanesi'nin bulunduğu sokakta, Diyarbakır’ın büyük tüccarlarının büroları da yer alıyordu.

Bir zamanlar Diyarbakır ticaretinde ağırlığı olan ipekçi ve puşucu dükkanları, kök boyalı ipek veiplik boyahaneleri, satış yerleri, kozaalım satım yerleri Balıkçılarbaşı Semtindeki işyerleri arasındaydı.

Diyarbakır’da havalar daha da ısınacak Diyarbakır’da havalar daha da ısınacak

ADINI BALIKLARDAN ALAN SEMT

Tarihte Diyarbakır ekonomisinin kalbi konumundaki yer olan Balıkçılarbaşı Semti adını, Dicle Nehrinde avlanan balıkların burada satılmasıyla aldı.

Ayrıca, Hevsel bahçelerinden derlenen kurutmalık reyhan, gül, nane, nergis, menekşe ve diğer çiçekler de desteler halinde burada yol boyunca satılıyordu. Hevsel bahçelerinin mor menekşeleri de ünlüydü.

Mevsiminde, Balıkçılarbaşı ve çevresinin güzel koktuğu da çeşitli kaynaklarda yer alıyor.

Editör: EYYUP KAÇAR