Diyarbakır'ın tarihte en önemli yönetim merkezi İçkale'yi Bizans İmparatoru Heraklius'un neden işgal ettiğini biliyor musunuz?

Binlerce yıllık geçmişiyle medeniyetlerin beşiği olan Diyarbakır'ın sembolü İçkale, yeni bir araştırmayla yeniden gündeme geldi. 

Neolitik döneme uzanan köklü bir geçmişe sahip olan kale, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Özellikle Roma döneminde inşa edilen İçkale, stratejik konumu sayesinde bölgenin en önemli savunma hattı olmuş.

HERAKLIUS'UN İŞGAL NEDENİ

Araştırmacılar, İçkale'nin fethi sırasında Bizans İmparatoru Heraklius'un önemli bir rol oynadığını ortaya çıkardı. 

610-641 yılları arasında hüküm süren Heraklius'un, genişlemeci politikalarının bilindiğini belirten araştırmacılar, Diyarbakır fethinin de bu politikaların bir parçası olarak gerçekleştiği ve İçkale'nin o dönemde Dara adında bir kadın tarafından yönetildiğini kaydetti.

NEDEN İÇKALE ?

Peki, neden İçkale bu kadar önemliydi? Dicle Vadisi'nin en sarp noktasına inşa edilen İçkale, doğal bir kale gibiydi. 

Karacadağ'dan püsküren bazalt taşlarının oluşturduğu derin uçurumlar, kaleyi düşman saldırılarına karşı koruyordu. Ancak Fiskaya ve çevresi, topoğrafik olarak savunmanın en kolay yeriydi. Bu nedenle, kaleyi fethetmek isteyenler için en büyük zorluk Fiskaya'yı geçmekti.

BİR MEDENİYET MOZAİĞİ

Araştırmacılar, İçkale'nin, sadece askeri bir öneme sahip olmadığını, aynı zamanda bölgenin kültürel ve sosyal merkezi olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Surlarla çevrili alanın kuzeydoğu köşesinde inşa edilen kale, yapay bir tepe üzerine oturtulmuştu. Bu tepe, zaman içinde Virantepe veya Toptepe olarak adlandırıldı. İçkale'de yapılan kazılarda, farklı dönemlere ait çok sayıda eser ortaya çıkarıldı. Bu eserler, kentin zengin tarihini gözler önüne seriyor.''

Diyarbakır'da sokak hayvanları için çağrı Diyarbakır'da sokak hayvanları için çağrı

KAYNAK: Prof. Kenan Haspolat

Editör: EYYUP KAÇAR