Diyarbakır... Tarihi surları, mis kokulu bahçeleri ve güler yüzlü insanlarıyla hafızalarımıza kazınan kadim şehir... Peki ya 90'lı yıllarda sur diplerinde kurulan lunaparkları hatırlıyor musunuz? İşte Diyarbakır'ın nostaljik eğlence dünyasına kısa bir yolculuk!

Bayramların gelmesiyle birlikte şehrin dört bir yanını saran bir heyecan dalgası, çocukların kalplerinde tarifsiz bir sevinç oluştururdu.  Çünkü o günlerde Diyarbakır sokakları, seyyar lunaparkların rengarenk oyuncaklarıyla şenlenirdi. Hele bir de sur diplerine kurulan lunapark yok mu? Orası tam bir bayram yeriydi!

Lunaparklar Haberiçi

Salıncaklardan atlıkarıncalara, çarpışan arabalardan ''dıngılafıstan''a (evet, dönme dolaba böyle denirdi!) kadar her şey vardı. Kısıtlı imkanlara rağmen, çocuklar o oyuncakların arasında kendilerine bir dünya kurar, doyasıya eğlenirlerdi. Büyükler de onlara eşlik eder, çocukluklarına dönerdi adeta...

Sur diplerindeki lunapark, şehre ayrı bir canlılık getirirdi.  Oyuncakların cıvıltısı, çocukların neşe dolu kahkahaları, pamuk şeker, elmalı şeker, simit satan satıcıların sesleri birbirine karışır, ortaya unutulmaz bir melodi çıkardı.

Ne yazık ki zamanla bu nostaljik lunaparklar da tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. Ancak o günlerin büyüsü, Diyarbakırlılar'ın hafızasında hala canlılığını koruyor. 
 

Kaynak: fotoğraf: Prof. Kenan Haspolat