Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılmasıyla karşı karşıya kalan tarihi Diyarbakırn Surları ve Hevsel Bahçeleri Meclis'e taşındı.
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Avukay Serhat Eren, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine eklenen Diyarbakır Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır surlarının “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınması hazırlıklarının yapıldığını belirtti.
Henüz taslak olan kararın 9 Eylül’de Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak Kültürel Miras Merkesi toplantısında kesinleşmesinin beklendiğinin iddia edildiğini kaydeden Eren, Eski Diyarbakır Müze Müdürü ve eski Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Başkanı Nevin Soyukaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma da yer verdi.
''ÜZGÜNÜM!..''
Soyukaya'nın sosyal medya paylaşımında; UNESCO kartarı ile ilgili ''Üzgünüm! Bunca yıkım, bunca tahribattan sonra olacağı buydu. Planlı ve sistematik bir şekilde yok edildi Suriçi. UNESCO, dünya mirası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanını, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne almaya karar verdi" sözlerine de değinen Eren, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.
Eren verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:
''1- UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri’nin, “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınmasının hazırlıkları yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bakanlık olarak bu iddialara ilişkin kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapacak mısınız?
2- Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Miras Listesi’nden, Risk Altındaki Miras Listesi’ne taşınmasına neden olan tahribatların/uygulamaların araştırılması için bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız?
3- Yerel aktörlerle, gerçek bir katılımcılık modeliyle, ulusal ve uluslararası iş birlikleri yaparak Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçelerinin Dünya Miras Listesi’nde kalması için acil bir eylem planı çıkaracak mısınız?
4- Yerel aktörlerin ve kurumları gerçek bir katılımcılık modeli geliştirebilmesinin önündeki en büyük engel olan kayyım uygulamasının sonlandırılması için Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?
5- Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır Surları’nda yapılan çalışmaların Kültürel Miras Etki Değerlendirme raporları alınmadan yapıldığı doğru mudur?
6- Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Miras Listesi’nden, Risk Altındaki Miras Listesi’ne taşınmasına neden olan tahribatların/uygulamaların araştırılması için bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız?
7- Bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı birimlerce 2015 yılından itibaren Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır surları, Dicle Nehri ve çevresindeki alanda yürüttüğü faaliyetler nelerdir? Bu faaliyetler tarihi yapılar ve mekanların özgünlüğü ve kimliğini koruyarak mı yapılmaktadır?
8- Dünya Mirası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj alanının, alan başkanlığına neden Ankara’da çalışan bir memur atanmıştır? Kentin tarihi dokusuna, kimliğine ve kültürüne hakim bir kişi neden bu göreve layık görülmemektedir?
9- Alan yönetim planına neden uyulmamaktadır? UNESCO’nun tüm uyarılarına rağmen Türkiye devleti neden verdiği taahhütleri yerine getirmemektedir? UNESCO’yle olan iletişimi düzeltmek noktasında ne yapıyorsunuz?
10- Hevsel Bahçeleri’nin de dahil olduğu alanı kaplayan ve devam eden projeleri bir an önce durdurmak için bir çalışmanız var mı?
11- Dicle Nehri kıyısındaki yapılaşmayı önlemek adına kıyı şeridini koruma statüsüne alacak mısınız?