Diyarbakır ve ilçelerinde binlerce ailenin gelir kaynağı olan bitkisel üretim de ekim sezonu başladı.

2025 yılının yaz ayında hasadını yapacakları buğday, arpa, nohut ve mercimeğin bol verim vermesi için tarlalarını özenle hazırlayan üreticilere Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinden  Prof. Dr. Aydın Alp'ten dikaat edilmesi gereken konular hakkında uyarı geldi.

Alp, Diyarbakır'da ortalama dekara 501 kg buğday, 454 kg arpa, 183 kg  kırmızı mercimek, 174 kg nohut verim alındığını ve 6,5 Milyar TL bitkisel üretim geliri elde edlildiğini söyledi.

Tohum2

Diyarbakır’da bir hafta sonu klasiği Diyarbakır’da bir hafta sonu klasiği

Tarımsal üretimin geliştirilebilmesi için önemli bir parametre olan ekim hazırlığına önem verilmesi gerektiğini aktaran Alp, şöyle konuştu:

Dikkat edilmesi gereken en önemli süreçlerden biri toprak hazırlığı, ikincisi tohumluk seçimi, üçüncüsü mekanizasyon ve son olarak ekim yöntemidir. Topraktaki neme dikkat etmek gerekir ki tohum çimlenebilsin. Bu açıdan toprağın çok iyi işlenmesine dikkat edilmelidir. Tohumluk seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur seçilecek tohum çeşidi ve sertifikasyonudur. Yapacağınız ekimin zamanını, yöntemini ve toprağa atacağınız tohumluğun miktarı çok iyi belirlenmelisiniz. Buğday için ekim zamanı ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar topraktaki nemi kontrol etmek şartıyla uygundur. Besin maddesinin uygun olduğu koşullarda dekara 30-35 kg tohum miktarı uygundur ama kıraç, besinsiz ve zayıf topraklarda da tohum miktarını ona göre ayarlamak gerekir. Ayrıca tohumun mibzerle ekimini çok iyi yaparak serpme tohum ekiminden yüzde 30-40 daha az tohum kullanılmış olacaktır."

Editör: Özgür Ayaydın