DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır’daki devlet hastanelerinin kanser bölümlerinde yaşanan personel yetersizliği ve bozuk cihazları soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, kentteki devlet hastanelerinin kanser bölümündeki cihazların bozuk olması hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmak üzere Meclise soru önergesi verdi.

Eren, TBMM’ye sunduğu önergede şunları dile getirdi:

“Diyarbakır Tabip Odası, X hesabından “Kentimizdeki Radyoterapi Cihazı ve radyasyon onkolojisi uzman sayısının azlığı, tedaviye ulaşamayan kanser hastalarının yaşamlarına mal oluyor” notuyla, bölge kentlerinde yaşanan eşitsizliğe dair verileri kamuoyuyla paylaştı. Tabip Odası, kanser hastaları için kamu hastanelerinde tek bir cihazın çalıştığını, hastanelerin kanser hastalarıyla dolup taştığını belirterek, yetkililere “harekete geçin” çağrısında bulundu. Sağlık alanında yaşanan eşitsizlik, özelleştirme ve ticarileşmenin ölüm getirdiğine vurgu yapılan açıklamada, radyasyon onkolojisi alanında cihaz ve ilgili uzmanlar noktasında ciddi eksikliklerin yaşandığını, hastaların gece yarılarına kadar ışın tedavisine alınması ve cihazların sürekli çalışır durumda kalmasından dolayı cihazın sık sık bozulduğu, ilgili firma tarafından ise cihazın tamirinin yapılmadığı, hastalara kür sağlayacak ışın tedavisinin yapılamadığı ifade edilmektedir. Işın tedavisinin, özellikle kanserin tekrarlayabileceği durumlarda hayati önem taşıdığına dikkat çeken açıklamada “Kanserin tekrarlayabileceği düşünülen hastalarda ışın tedavisi ve kemoterapi eş zamanlı yürütülmelidir. Zamanında yapılmış tedavi kanserin nüks olasılığını anlamlı olarak azaltıyor. Çevre illere de hizmet vermek zorunda olan Diyarbakır’da ışın tedavisi yapan üç cihaz bulunuyor. Türkiye'nin diğer illeri ile karşılaştırıldığında bu sayı çok yetersiz görünmektedir. Şu anda DÜTF’deki cihaz çalışmamakta, kentteki kamu hastanesinde sadece bir cihaz çalışmaktadır. Bu hastanede kanser hastaları ile dolup taşmış durumda. Kanser gibi yarı-acil bir hastalıkta her geçen gün hastalar için hayati önem taşıyor. Sağlık otoriteleri yaşanacak ölümlerin sorumlusu olmak istemiyorlarsa sorunun kaynağına yönelik olarak bir an önce çözüm üretmelidir. Yetkili mercileri hastaların daha fazla mağdur olmaması için, hastaların yaşamlarına mal olan bu sorunu gidermek üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

‘Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde radyoterapi cihazlarının arızalanması durumunda tamir ve bakım süreçleri nasıl yürütülmektedir?’

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmak üzere Meclise sunduğu önergede şu sorular yer aldı:

1-Diyarbakır'da kanser hastalarına hizmet veren radyoterapi cihazlarının ve radyasyon onkolojisi uzmanlarının sayısı nedir? Bu sayı, Türkiye genelindeki ortalama ile nasıl karşılaştırılmaktadır?

2-Diyarbakır’daki kamu hastanelerinde ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde radyoterapi cihazlarının arızalanması durumunda tamir ve bakım süreçleri nasıl yürütülmektedir? Bu süreçlerin hızlandırılması için ne tür önlemler alınmaktadır?

3-Diyarbakır'da radyoterapi cihazı ve radyasyon onkolojisi uzmanı sayısının artırılması yönünde bir çalışma veya planlama mevcut mudur? Varsa, bu çalışmalar hangi aşamadadır?

4-Diyarbakır'da kanser tedavisinde kullanılan cihazların ve ekipmanların yenilenmesi veya artırılması için ayrılan bütçe miktarı nedir? Bu bütçenin yeterliliği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?

5-Diyarbakır ve çevre illerdeki kanser hastalarının tedaviye erişim sorunlarının çözümü için Sağlık Bakanlığı tarafından alınması planlanan acil önlemler nelerdir?”

Diyarbakır Çınar’da husumetli ailelerin barışması Diyarbakır Çınar’da husumetli ailelerin barışması

Editör: Nazmi Kahraman