Nazmi Kahraman

Diyarbakır'da yaz aylarının başlamasıyla birlikte evlerde reçeller de yapılmaya başlanıyor.

Reçeller, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez tatlarından biridir. Kökleri antik çağlara kadar uzanan bu lezzetli yiyecekleri, artık herkes evinde yapıyor. 

Reçel karışımından kullanılan ve pazarlarda satılan kayısı ve vişnenin kilogramı 50 ile 70 bin lira arasında satılıyor.

ANTİK ÇAĞLAR VE REÇEL

Diyarbakır'ın unutulmaz yaz geleneği Diyarbakır'ın unutulmaz yaz geleneği

Reçççel

Mısırlılar, Romalılar ve Persler gibi eski medeniyetler, meyveleri korutmak ve tatlandırmak için reçel yapımını keşfetmişlerdir. Bu dönemde reçeller, genellikle şeker yerine bal kullanılarak yapılmaktaydı. 

Ortaçağ Avrupasında ise reçel yapımı daha da yaygınlaşmıştır. Özellikle manastırlarda yetiştirilen meyveler, reçel yapılarak hem kilise mensuplarına hem de ziyaretçilere sunulurdu.

Bu dönemde şekerin keşfiyle birlikte, reçel yapımında şeker kullanımı da artmıştır.

Her bölgenin kendine özgü reçel tarifleri bulunmaktadır. Türk mutfağının en sevilen geleneksel reçel çeşitleri kayısı, gül, vişne, Erik, ayva ve çilek.

REÇELLERİN EVDE YAPIMI

Reçel

Bu günlerde vatandaşlar kendi evinde, kış ve yaz aylarında tüketilen reçel yapmaya başladı. 

Reçellerin evde yapımı, meyveleri yıkayın, çekirdeklerini çıkarın, bir tencereye doğradığınız meyveleri, şeker ve limon suyunu ekleyin. 

Kısık ateşte meyveler suyunu salıp şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. Kaynamış reçeli steril kavanozlara dökün ve hava almayacak şekilde kapaklarını sıkıca kapatın.

Çilek-2Kavanozları ters çevirin ve soğuduktan sonra tekrar doğru şekilde çevirin. Reçellerinizi serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.

Editör: EYYUP KAÇAR