Laboratuvarda üretilen etin geleneksel ete rekabet olacağı belirtildi
Nature Communications'da yayımlanan bu çığır açıcı çalışmanın ortak yazarı Prof. Jinkee Hong, BBC Science Focus'a yaptığı açıklamada, bu yeniliğin önemine dikkat çekti.
Hong, ''Birçok araştırmacı, hayvan hücrelerinin 3 boyutlu yapılandırılmış kültür eti üretmesini sağlayabilecek çeşitli biyo-iskeleler geliştirmek için çalışıyor'' dedi.
Bu çabaların genellikle biyolojik gereksinimlere odaklandığını ve tüketicilerin asıl önem verdiği lezzet, doku ve tadın ihmal edildiğini belirten Hong, ''Kültürlenmiş dokuların bu organoleptik özelliklerini düzenleyen teknolojilerin incelenmesi gerektiğine inanıyoruz'' dedi.
JELATİN BAZLI ET
Yeni geliştirilen jelatin bazlı etin, ısıtıldığında parçalanan bir tat bileşiği içerdiğini ve geleneksel et pişirildiğindeki gibi etli bir tat ortaya çıkardığını ifade eden araştırmacılar, yapılan testlerde lezzet deseninin ızgara sığır etine çok benzediğini söyledi.
Araştırmacı Milae Lee, ''Elbette, geleneksel etle yüzde 100 aynı değil, ancak etli bir lezzeti ve dokusu var'' dedi.
GELENEKSEL ETE ALTERNATİF OLACAK
Bilim insanları, kültürlenmiş etin, giderek geleneksel hayvansal proteine bir alternatif olarak görüldüğünü kaydederek, laboratuvarda yetiştirilen etin belirli tüketici ihtiyaçlarına göre tasarlanabilme yeteneği, geleceğin sağlıklı bir gıda seçeneği olarak görülmesine katkıda bulunduğunu bildirdi.
Hong, ''Kültür eti üretimi için yapı iskeleleri geliştiren birçok araştırmacı var ancak geleneksel eti yüzde 100 taklit eden kültür eti elde etmek için hâlâ kat edilmesi gereken uzun bir yol var'' dedi.
KAYNAK: sciencefocus