Adını İstanbul'daki bir semtten alan Emirgan Çay Bahçesi, yaz gecelerinin buluşma noktasıydı.
Diyarbakır’ın kalbi Dağkapı Meydanı, günümüzde bir beton yığını olarak bilinse de, 80'li yıllara kadar yemyeşil bir vaha olan Emirgan Çay Bahçesi’ne ev sahipliği yapıyordu.
Yaklaşık 50 yıl boyunca kentin buluşma noktası olan bu çay bahçesi, İstanbul’daki Emirgan Parkı’ndan esinlenerek adlandırılmıştı.
Meydanın ortasındaki çukur alanda basamaklarla inilen bu bahçe, büyük havuzu, rengarenk çiçekleri ve çevresindeki ağaçlarıyla adeta şehrin nefes alma alanıydı.
SİNEMAYA GİTME BAHANESİYLE BULUŞMALAR
Fotoğraf: Dilan Sineması, Orduevi ve Yenişehir Sineması
Emirgan Çay Bahçesi sadece bir dinlenme alanı değil, aynı zamanda bir sosyalleşme merkeziydi. Özellikle muhafazakâr ailelerde bile sıcak yaz gecelerinde büyükler ikna edilir, ailece veya komşularla buraya gelinirdi.
Tahta sandalyelerle çevrili kare masaların etrafında samimi sohbetler yapılır, sinema saatini bekleyen gençler orada buluşur, çocuklar çimenlerin üzerinde koşturur ve fıskiyelerin serin sularının tadını çıkarırdı.
O dönemlerde sinemaya gitme bahanesiyle parkta buluşan gençlerin hikayeleri, hala eski Diyarbakırlıların hafızasında tazeliğini koruyor.
ASKERLERİN DANS GECELERİ
Çay bahçesinin hemen karşısında yer alan Subay ve Astsubay Orduevi de bölgenin canlılığına katkı sağlıyordu. Arada yüksek bir duvar olmaması sayesinde Emirgan'dan orduevi bahçesindeki müzik eşliğinde dans eden asker ailelerini izlemek mümkündü. Bu manzarayı görenler, o dönem Diyarbakır’da sosyal hayatın ne kadar renkli olduğunu daha iyi anlarlardı.
BİR PARKIN YOK OLUŞU
Ne yazık ki 1964’te Atatürk Heykeli’nin alana yerleştirilmesiyle Emirgan Çay Bahçesi’nin yeşil alanı azalmaya başladı. 1980'lere gelindiğinde ise çay bahçesinin bir kısmı otobüs durağına dönüştürüldü ve 1990'larda yer altı çarşısının yapımıyla birlikte park tamamen yok oldu. Bugün o güzelim yeşil alanın yerinde sadece soğuk betonlar var.
Peki, yıllarca Diyarbakır halkının nefes aldığı, anılar biriktirdiği bu saklı cennet nereye kayboldu? Yeşil alanların yerini beton yapılar mı alacak, yoksa bir gün Emirgan Çay Bahçesi gibi yerler yeniden canlanacak mı?
EMİRGAN ADI NEREDEN GELİYOR
Emirgan'ın ismi İranlı bir asilzade olan Emir Güne Han'dan geliyor.
Emir Güne 1635'teki Revan Seferi sırasında kaleyi Sultan IV. Murad'a savaşmadan teslim etmiş. Sultan tarafından İstanbul'a getirilmiş ve Yusuf Paşa adını almış.
KAYNAK: Prof. Halik Değertekin / DKVD Diyarbakır Kent Arşivi