Türkiye’nin gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş en büyük bağımsız iş dünyası örgütü olan Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), ‘20. Yıl Zirvesi’ni Diyarbakır’da gerçekleştiriyor. ‘Küresel Riskler ve Yerel Çözümler’ ana teması ile düzenlenen zirvede, iş dünyasının önde gelen isimleri, kamu ve yerel yönetim temsilcileri ile düşünce liderleri bir araya geldi.

Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen zirvede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Serra Bucak, Diyarbakır Valisi Vekili Aziz Gölbaşı, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Türk birer konuşma yaptı.

Devrim Turk

“DEVİR AYRIŞARAK KÜÇÜLME DEĞİL BİRLEŞEREK BÜYÜME DEVRİDİR”

İlk olarak açılış konuşmasını yapan DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Türk, "2021 yılı verilerine göre, dünyanın tüm sermaye hareketlerinin yüzde 40'ı, tüm ticaretin yüzde 30'u tüm turizm ve internet trafiğinin ise yüzde 17'si ülkeler arasında gerçekleşiyor. Bu çerçevede Diyarbakır sadece yukarıda saydığım kültür, turizm ve ticaret yönüyle değil, ülkenin siyasi ve demokratikleşmesi yönünde de önemli bir yere sahip. Süleyman Demirel, ilk Kürt realitesini kabul ettiğini belirten açıklamasını buradan yaptı. Mesut Yılmaz, AB yolunun Diyarbakır'dan geçtiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Başbakanlığı döneminde, demokratikleşme ve Kürt sorunu konusundaki çözüm önerilerini buradan. Bu örnekleri çoğaltambiliriz. Ülkenin ekonomik ve demokratik olarak gelişmesinin önünde engel olan Kürt sorununun çözümü için şu sıralar kamuoyuna filli olarak yansısa da Ankara'da yürütülen bir mekanizma olduğunu görüyoruz. STK'lar ve temsilcileri olarak demokratik yaşam alanlarını oluşturmaya katkı sunmak bireysel ve kurumsal görevimiz. Bu sebeple siyasete kapı aralayacak ve yürütülen bu çabanın olumlu şekilde sonuçlanması için herkes üzerine düşen çabayı göstermeli. Devir, ayrışarak küçülme değil, birleşerek büyüme devri" dedi.

Tusiad Diyarbakir Ekonomi Zirvesi

371 DERNEK VE 100.000’İN ÜZERİNDE İŞLETMEYİ TEMSİL EDEN ÇATI KURULUŞU

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Türk, "Daha önce SİAD’lar zirvesi olarak adlandırılan bu oluşumun ilk olarak konfederasyon olma kararı, 20 yıl önce yine kıymetli şehrimiz Diyarbakır’da alınmıştı. Bu nedenle böyle anlamlı bir günde ve istisnasız Türkiye’nin her bölgesini temsil eden, 371 dernek ve 100.000’in üzerinde işletmeyi temsil eden çatı kuruluşumuzun, çok değerli üyelerini ilimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

EKONOMİ VE TEKNOLOJİK ALANDAKİ GELİŞMELER İLE DEĞİŞİMLER

21. yüzyıl ekonomisine uygun bir eğitim sistemine dikkat çeken Türk, sözlerine şunları ekledi: "Dünyada ekonomi teknolojik gelişmeler, yapay zekâ, yeşil dönüşüm, sanayi 4.0 ile hızlı bir değişim içinde. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bir röportajında “2050 yılında bugünkü mesleklerin %50’si olmayacak.” demişti. O zaman halen yapay zekâ ile tanışmamıştık. Ekonomi ve teknolojik alandaki gelişmeler ile değişimler o kadar büyük ki artık yıllık değişimler geçmiş yüzyıllara bedel olarak görülüyor. Bu da, bu değişime ayak uyduranlarla uyduramayanlar arasındaki makası her geçen gün açıyor. Ülkeler bu yarışta geç kalmamak ve avantajlı halde gelmek için; adil bir rekabet düzeni, özgür bir girişim ortamı ve insanların becerilerini 21. yüzyıl ekonomisine uygun bir şekilde geliştirecekleri bir eğitim sistemi için yarışıyor."

“YENİ ANAYASA ÇABALARINI ÖNEMSİYORUZ”

"Demokratik bir Türkiye anayasasının mutlaka yapılması gerekiyor" diyen Türk sözlerine şunları ekledi: "2021 verilerine göre dünyada tüm sermaye hareketlerinin %40’ı, tüm ticaretin %30’u, tüm turizm ve internet trafiğinin ise %17’si ülkeler arasında gerçekleşiyor. Ama dünyada sadece güzel şeyler olmuyor riskler de beraberinde geliyor. Gelir dağılımındaki dengesizlikler, uluslararası kurumların uygulamalarında yaşanan ikircikli politikalar küreselleşmeye karşı olan politikalar için zemin hazırlıyor. Dünyada son dönemlerde gelişen korumacı popülist politikalarla milletler arası serbest ticaret ileride engellenir mi kaygısı sorgulanmaya başlandı. Uluslararası kurumları ve anlaşmaları ulusal egemenliğe karşı bir engelleme olarak gören, devleti ve ulusal güvenliği bireysel hak ve özgürlüklerin önüne koyan, demokrasinin verdiği seçimle yönetme hakkını, ‘kazananın her şeyi aldığı’ olarak değerlendiren yeni bir yönetim anlayışı, Amerika’dan Avrupa’ya ve Asya’ya kadar yaygınlaşıyor. Tüm bunların sonucu olarak savaşlar da artarak dünyada riskli bir dönemi beraberinde getiriyor.  Kuzeyimizde ve güneyimizde devam eden savaşlar iç barışımızı bir an önce sağlamamız gerektiği gerçeğini en yüksek perdeden bize haykırıyor. Böyle bir süreçte son dönemlerde tekrar konuşulan Yeni Anayasa çabalarını önemsiyoruz. Toplumun genelini kapsayan, bireysel ve toplumsal hakları geliştirerek koruyan demokratik bir Türkiye anayasasının mutlaka yapılması gerekiyor."

Tusiad Baskani

TÜSİAD BAKANI’NDAN KAYYIM TEPKİSİ

Türkiye ekonomisinin yaşadığı sorunlara değinen TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, kayyım atamalarına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Tüm partileriyle temel hakları güçlendirecek adımlar için şeffaflığa ve güvene dayalı şekilde çalışmalıdır. Temel hak ve özgürlüklerin, hukuk devletinin garanti altına alınması konusunda da mesafe alınması gerekiyor. Ancak son dönemde görevden alınan seçilmiş yerel yöneticilerin yerine atanmış yöneticilerin getirilmesi ve ifade ve basın özgürlüğünün uygulanmasındaki sorunları, toplumsal istikrar ve refah hedefiyle bağdaştıramıyoruz. Önümüzdeki önemli toplumsal ve ekonomik sorunları aşabilmek için demokratik süreçlerin işlerliğini korumalıyız. Ülkemizin dünyadaki siyasi ve ekonomik gücünü demokrasinin gücü ve hukuk devletinin sağlamlığı ile birleşebilir.”

“2025’E GİRERKEN KÜRESEL RİSKLER VE YEREL ÇÖZÜMLER” PANELİ

Yapılacak konuşmaların ardından, zirve, '2025’e Girerken Küresel Riskler ve Yerel Çözümler' ve 'İkinci Yüzyılda Kalkınmanın Dinamikleri' başlıkları altında bir panelle devam edecek. Panelde, '2025’e Girerken Küresel Riskler ve Yerel Çözümler' konulu başlığın Moderatörlüğünü CNBC-e Sunucusu Şafak Tükle yapacak, EDAM Direktörü Sinan Ülgen ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise sunum gerçekleştirecek.  'İkinci Yüzyılda Kalkınmanın Dinamikleri' başlıklı konunun sunumunu ise zirvenin onur konuğu olan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Önceki Dönem YİK Başkanı Tuncay Özilhan gerçekleştirecek.

 

Editör: ALİ ABBAS YILMAZ